Cvičení, které páteři dává pohyblivost – cvičení metodou ‚SMS‘ IV.

23. březen 2014

Cvičení SM Systém umožňuje tělu návrat k přirozenému fungování svalového aparátu i celého pohybového systému. Jeho vliv se projevuje nejen tím, že mizí bolesti páteře, ale i kloubů.

Jsou-li svaly, které se upínají v okolí kloubů, ve velkém napětí, táhnou části kloubů ze správného postavení. V tomto špatném postavení se pak více opotřebovává kloubní chrupavka a postupně dochází k dalším bolestivým změnám.

SM Systém se skládá ze 12 základních cviků, které je možno rozvíjet dál a vypilovávat. Cvičení je jednoduché, snadno zapamatovatelné, mohou je tedy snadno provádět i děti, které často trpí skoliózou páteře.

Podle statistických čísel postihuje skolióza častěji dívky, týká se zhruba jednoho promile všech dětí. Jejich páteř se vychýlí a může způsobit na jedné straně zad hrb. Děti jsou méně pohyblivé, záda je mohou bolet a zakřivená páteř může tlačit na žaludek a další orgány.


Metoda "SM systém" neboli "Stabilizační a Mobilizační Systém" se opírá o 30 let postupného vývoje a 25 let klinických zkušeností s tímto cvičením u pacientů s bolestmi páteře v bederní, hrudní i krční oblasti, u pacientů s akutním výhřezem ploténky a u skoliózy. Za SM systémem stojí jeho původní tvůrce - MUDr. Richard Smíšek. SM metodu využívá i mnoho vrcholových sportovců jako kondiční trénink s cílem zlepšit sportovní výkon a předejít přetížení a degeneraci páteře a velkých kloubů při sportu.

Metoda SMS je cvičení, které páteř stabilizuje a zároveň jí dává pohyblivost. Stabilizace páteře v průběhu pohybu se provádí dlouhými svalovými řetězci ve tvaru spirál, které páteř protahují směrem vzhůru, a vyrovnává jí do centrální osy.

SM Systém se skládá ze 12 základních cviků, které je možno rozvíjet dál a vypilovávat

„V posledních patnácti letech jsme touto metodou léčili 4000 pacientů. SMS je zároveň účinná prevence degenerace páteře v denním životě i sportu,“ dodává k tomu doktor Richard Smíšek.

Metodu aktivně užívají rehabilitační kliniky, lázně, nemocnice a rehabilitační praxe v Čechách, v Německu a na Slovensku. V Moravskoslezském kraji s ní začali v Sanatoriích Klimkovice.

Průběh cvičení zaměřeného na levou stranu zad


Obrázky jsme se souhlasem vlastníka autorských práv použili z publikace Zdravá záda.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.