Cvičení pro seniory - 2

13. duben 2014

Pokud patříte mezi ty, kteří vyhledávají klidnější formy cvičení, při kterých se neběhá, ani neskáče, vyzkoušejte Cvičení pro seniory (ale nejen pro ně) v podání trenérky Veroniky Krulové. Opět vám nabízí cviky, které jsou založeny na využití váhy vlastního těla.

Nenamáhají klouby, ani páteř a jsou vhodné například i pro lidi s osteoporózou nebo nadváhou. Navíc vám k tomu stačí málo - kousek volného místa, pohodlný oděv a také, protože se cvičí vleže na zemi, nějaká vhodná podložka - karimatka nebo deka.


1. Vleže na zádech zaujmeme základní pozici - nohy máme v kolenou pokrčené, paty přitažené k hýždím, pánev je naklopená tak, aby se bedra dotýkala podložky. Bříško je vtažené a paže volně natažené podél těla, dlaně směřují ke stropu. Ramena tlačíme k zemi a hlava je v prodloužení páteře. S výdechem zvedáme hýždě nad podložku. S nádechem je vracíme zpět na zem. Posilujeme svaly stehen a hýždí.

Obrázek 1. Základní pozice vleže + zvedání pánve


2. Vleže na zádech zaujmeme základní pozici - viz cvik č. 1. Paže protáhneme dozadu za hlavu, spojíme dlaně a s výdechem zvedáme nahoru jak ruce, tak horní část těla. Ruce jsou stále napnuté, v prodloužení trupu. Poté se s nádechem vracíme na podložku. Dbáme na to, aby bedra byla přitisknutá k podložce a bříško vtažené.

Obrázek 2. Paže za hlavu + paže a trup vzhůru


3. Vycházíme opět ze základní polohy vleže. Ruce i nohy zvedneme současně vzhůru ke stropu - dlaně, stejně jako kotníky, těsně u sebe. S výdechem rotujeme - ruce na jednu a nohy na druhou stranu. Bedra jsou přitisknutá k zemi, bříško vtažené. V této pozici na okamžik setrváme a polohu prodýcháme. S nádechem se vracíme do základní polohy. Cvik opakujeme i na druhou stranu. Posilujeme svaly břišní.

Obrázek 3. Ruce a nohy vzhůru + rotace rukou a nohou (pohled zboku a ze strany)


4. Zaujmeme základní pozici na zemi vleže na břiše. Nohy máme natažené mírně od sebe - na šířku pánve. Ruce leží podél těla, dlaněmi k tělu. Lopatky tlačíme k sobě, ramena dolů, hlava je v prodloužení páteře, čelo přitisknuté k zemi. S výdechem ruce pomalým pohybem zvedáme vzhůru, rotujeme v ramenou a dlaně přetáčíme směrem ke stropu. S nádechem pomalým pohybem opět vracíme zpět. Posilujeme triceps.

Obrázek 4. Základní pozice vleže na břiše + zvedání rukou, dlaně vzhůru
autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.