Cvičíme na míči vleže na zádech – i pro hezčí bříško

20. červenec 2014

Taky někdy těžko hledáte motivaci pro pravidelné cvičení? Bez něj to ale k viditelnému efektu nepovede. Pokud tak sníte o pevnějším a hezčím bříšku, doporučíme vám pár cviků na gymballu.

Pro pravidelné cvičení, které přináší efekt v podobě zpevnění svalstva, lepší pohyblivosti, pružnosti nebo i úlevy od bolesti, je nutná motivace. Pokud se spolu s fyzioterapeutem a trenérem Danielem Kovarikem chcete dnes pustit do dalších cviků na gymballu, vidinou vám mohou být mimo jiné pevnější břišní svaly a tím i líp vytvarované bříško.

I když je obecně cvičení na gymballu vhodné pro všechny kategorie cvičenců a může sloužit i jako vyloženě rehabilitační cvičení, vždy je nutné k němu přistupovat individuálně. Na to by měli myslet zvláště senioři, lidé se zdravotními problémy a těhotné ženy.

„Doporučuji také střídat polohy,“ říká Daniel Kovarik. „Je dobré udělat si například dva, tři cviky na břiše, pak další na zádech, a opět se vrátit k cvikům na břiše. I z toho důvodu, že na bříšku je to někdy velmi obtížné a kdo není zvyklý, může mu být nevolno a podobně.“


Cvik č. 1
Cvičíme na míči vleže na zádech. Zaujmeme základní polohu, kdy je především důležité udržet balanc. Nohy jsou pokrčené a celými ploskami se dotýkají podložky. Bedra jsou přitisknutá k míči, ruce v týl. S výdechem zvedáme hrudník nahoru, s nádechem se vracíme zpět. Lokty stále držíme od sebe a hlavu máme v prodloužení páteře. Cvikem formujeme přímé břišní svaly.

Gymbal 3 - cvik č. 1


Cvik č. 2
Cvičíme na míči vleže na zádech. Opět zaujmeme základní polohu. Tentokrát se zaměříme na šikmé břišní svaly. Nohy jsou pokrčené a celými ploskami se dotýkají podložky. Bedra jsou přitisknutá k míči, ruce v týl. S výdechem přitahujeme rameno ke koleni protější nohy. S nádechem vracíme zpět. A opakujeme na druhou stranu.

Gymbal 3 - cvik č. 2


Cvik č. 3
Dalším cvikem vleže na zádech trénujeme rovnováhu na míči. Balon máme pod lopatkami, boky s rameny držíme v jedné linii, upažíme do úrovně ramen. Několika krůčky rotujeme míč pod lopatkami do strany. Vrátíme se na střet a totéž provádíme na druhou stranu. Cvičíme velmi pomalu a opatrně a dbáme na stále zpevněné břišní svaly.

Gymbal 3 - cvik č. 3
autor: čan
Spustit audio