Jóga – cvičení chodidel a prstů

27. říjen 2013

Pan Zdeněk Šebesta je duchovním učitelem a zakladatelem školy Karakal. Józe se věnuje už padesát let a provozuje ji s jediným cílem: s jediným cílem: seznámit širokou veřejnost s jógou, která je podle něj synonymem zdravého a šťastného života.

Jóga může být pro mnohé lidi i způsobem, jak zlepšit svou momentální fyzickou kondici. Vyžaduje ale trpělivost a čas. Ostatně, o tom jste se mohli přesvědčit i v předchozích třech dílech našeho cvičení s jógou.


Cvik:

Tentokrát vám pan Šebesta nabízí cvik, který napomůže ke zlepšení pohyblivosti vašich chodidel a prstů a také k jejich prokrvení.

Jednotlivé fáze cviku (jóga – cvičení chodidel a prstů)

„Základní pozicí je sed, ve kterém se zklidníme. Opíráme se dlaněmi rukou za tělem. S výdechem přitahujeme prsty nohou směrem k trupu a roztahujeme prsty jako by do vějíře. S nádechem pak klopíme prsty od těla a pevně je svíráme. Tyto cviky opakujeme a dbáme přitom na to, aby chodidla svírala s holeněmi pravý úhel,“ popisuje Zdeněk Šebesta.


Jednotlivé fáze cviku, popisky k fotkám
1. Základní pozice – vsedě, opíráme se dlaněmi za tělem
2. S výdechem přitahujeme prsty nohou směrem k trupu
3. Roztahujeme prsty jako by do vějíře
4. S nádechem klopíme prsty od těla
5. Prsty na nohou pevně je svíráme

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.