Jóga – hybnost kloubů nohou

20. říjen 2013

Chcete být fit i v pozdějším věku? Nebo patří pohyb neodmyslitelně k vašemu životu už od dětství a vy teď hledáte možnost, jak se mu věnovat i přes různé zdravotní potíže? V tom případě si ani dnes nenechejte ujít další díl našeho pravidelného cvičení, konkrétně józe.

Od našeho cvičitele, pana Zdeňka Šebesty, jste se už dozvěděli, že v józe je kladen největší důraz na plynulé přechody mezi jednotlivými pozicemi a na správnou techniku dýchání.

I v dnešním díle našeho cvičení si to můžete vyzkoušet, a to při cvičení, které má pomoci udržet hybnost dolních končetin, obzvláště jejích kloubů.


Cvik:

Začněte nejprve krátkou relaxací a uvolněním vleže na podložce. Oběma rukama uchopte pravou nohou tak, že propleteme prsty rukou a obejmeme prsty nohy, koleno je vně paží. Začnete chodidlem opisovat velké svislé kruhy s nádechem nahoru a od těla s výdechem dolů a k tělu. Takto cvičíme desetkrát a pak změníme směr kroužení a provedeme dalších deset kruhů opačným směrem. Poté nohy vyměníme a provedeme totéž s nohou levou. Cvičení ukončíme krátkou relaxací opět vleže a na zádech.

Jednotlivé fáze cviku (jóga - hybnost kloubů nohou)

Jednotlivé fáze cviku - popisky k fotkám
1. Základní pozice – v klidu dýcháme
2. Oběma rukama uchopte pravou nohou tak, že propleteme prsty rukou a obejmeme prsty nohy, koleno je vně paží.
3. Začnete chodidlem opisovat velké svislé kruhy s nádechem nahoru a od těla s výdechem dolů a k tělu.

Kouzlo tohoto cvičení tkví v opakování a pravidelnosti. Pokud vytrváte, brzy zjistíte, že jóga nabízí duševní i tělesnou pohodu, harmonii a zklidnění. Cvičení jógy by vám mělo také pomoci odbourat chronický stres, naučit vás relaxovat a načerpat novou energii.


A co pro vás bude mít cvičitel Zdeněk Šebesta příště?

Bude to masáž chodidel, která umožní zvýšení pohyblivosti prstů na nohou, zpevnění nožní klenby, povzbuzení krevního oběhu dolních končetin a odstranění nečistot v oblasti periferních cév.

Spustit audio