Tai chi – 3. cvičení s Věrkou Verdiánovou

15. prosinec 2013

Víte o tom, že i když je vám devadesát let, můžete aktivně sportovat? A zabránit vám v tom nemohou ani závažné problémy s hybností! Jedním z cvičení, které i přes tyto handicapy zvládnete a dokonce může váš zdravotní stav zásadně vylepšit, je tai chi.

Ověřili jsme si to na vlastní oči v ostravském tai chi klubu, ve kterém cvičí i řada lidí s mnoha křížky na hřbetě. A tam jsme také natočili třetí prosincový díl naší rubriky "Cvičte s námi!". K mikrofonu jsme tentokrát přizvali cvičitelka Věrku Verdiánovou.

Cvičení

Popisky k fotografiím
1) Výchozí pozice z minulé části o cvičení taoistického tai chi: Dlaně jsou otevřené. Prsty natažené (ne však křečovitě). Váha je z větší části na levé noze. Pravá noha je natažená, levá je pokrčena v koleni. Chodidla svírají úhel 45 stupňů.
2) Tělo je vytočeno ve směru levého chodidla, levá ruka je před tělem v pozici, jako bychom drželi velký míč. Pravá ruka je u stehna (jako bychom palcem a ukazováčkem chtěli obejmout stehno).
3) Pohyb „Chytání ptačího ocasu“: Vstáváme na levé noze (levá noha se natahuje a pravá pata se zdvihá ze země) a současně křížíme ruce v oblasti zápěstí před tělem asi ve výši pasu (dlaně nejsou blízko u těla). Na konci cviku stojíme na levé noze a pro stabilitu jsme opřeni o pravou špičku nohy. Ruce jsou zkříženy před tělem.

Tai chi – 3. cvičení s Věrkou Verdiánovou (snímky 1+2+3)


4) Detail křížení rukou - ruce se kříží v oblasti zápěstí. Levá dlaň směřuje k podlaze, pravá dlaň ke stropu.

Tai chi – 3. cvičení s Věrkou Verdiánovou (snímky 4+7)


5) Následuje krok pravou nohou tak, aby chodidla svírala úhel 45 stupňů.
6) Po této části cviku přeneseme váhu na pravou nohu a vytočíme tělo ve směru pravého chodidla. Ruce se současně s přenášením váhy přesouvají do pozice, jako bychom si chtěli změřit tep třemi prsty na zápěstí. Váha je nyní na pravé noze. Levá noha je natažená a pravá pokrčena v koleni.

Tai chi – 3. cvičení s Věrkou Verdiánovou (snímky 5+6)


7) Detail pozice dlaní na konci pohybu (viz foto u bodu 4).

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.