SDH Bobrovníky. Největší sbor na Opavsku hasí přes 90 let

27. listopad 2015

Bobrovníky patří k Hlučínu a hasičem je tady každý osmý. Ve zbrojnici kromě novější techniky opatrují i unikátní starou koňku a k čestným členům sboru patří třeba biskup.

V dávných dobách patřila obec Bobrovníky k podhradí hradu Landek. První zmínky o obci jsou roku 1377, z věrohodných zachovaných písemných dokladů, jsou uvedeny pod názvem Boberník. Jméno obce se odvozuje od bobrů. Tato zvířata se vyskytovala na řece Opavě. Vzácná kožešinová zvířata lovili panští lovčí.

Bobry tady dnes v takovém množství nenajdete, když ale vstoupíte do Hlučína-Bobrovníků mezi 1600 zdejších obyvatel, pak zjistíte, že každý osmý je členem sboru dobrovolných hasičů.

Do roku 1924 jen sud a háky

K založení sboru českých dobrovolných hasičů došlo v Bobrovníkách v roce 1924. Předtím tady měli k hašení požárů jen sud na vodu, háky a jeden požární žebřík. V případě požáru v místní nebo okolní vesnici musel povozník k místu požáru přivážet vodu.


SDH Bobrovníky
Největší sbor dobrovolných hasičů v okrese Opava, patří mezi 10 největších sborů v ČR. V roce 2014 oslavili 90 let od založení sboru. Starostovi, p. Emilu Pospiechovi, bylo uděleno vyznamenání Zasloužilý hasič, což je nejvyšší hasičské ocenění.

Místní dobrovolní hasiči dodnes opatrují, leští a opravují starou koňku, což byla koňmi tažená páková stříkačka. Kousek z ní se nám podařilo vyfotit (snímek najdete ve fotogalerii), protože zrovna v den naší návštěvy na ní měli hasiči spoustu potřebných věcí, které obvykle není kam dát.

Místních hasičů je 200 a do toho patří také 28 těch nejmenších ve věku od šesti do patnácti let. „To je naše budoucnost. Bez těch malých by možná ani nemělo smysl v činnosti tak velké organizace, jako jsou hasiči v Bobrovníkách, pokračovat," zdůraznil současný starosta SDH Bobrovníky Emil Pospiech.

Hasič Graubner a hasič Lobkowicz

Mezi amatérské požárníky Emil Pospiech vstoupil, když sbor oslavoval padesát let od svého založení. „To bylo před čtyřiceti lety. Od té doby se mnoho změnilo. Máme i raritu. K čestným členům našeho sboru patří Arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner, který nám udělal mši při 70. výročí založení sboru, a o deset let později se stal dalším čestným členem první biskup ostravsko-opavský František Lobkowicz," upozorňuje starosta.

Starosta sboru Emil Pospiech s praporem

Celý medailonek hasičů z Bobrovníků v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Dobrovolné hasiče z hlučínských Bobrovníků můžete až do pátku 4. prosince 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI BOBROVNIKY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

autor: Artur Kubica
Spustit audio