SDH Bohumín-Kopytov. Parta, která táhne za jeden provaz

30. říjen 2015

Říká se, že každý obyvatel malé bohumínské části Kopytov je hasič. Od devadesátileté babičky, po malé batole.

Není se co divit. Bez hasičů by si tady brzy nevěděli rady. Zasahují při živelních pohromách, odstraňují padlé stromy, pomáhají, kde se dá, a organizují zábavu. Jejich specialitou jsou povodně. Kopytov totiž leží přímo u soutoku Olše a Odry, v klínu mezi polskými hranicemi.

„Kdo by si myslel, že na soutoku dvou řek nejsou povodně, nebo že snad už nebudou, ten je naivní," říká velitel zásahu dobrovolných hasičů v Kopytově František Mlynkec.

Místní dobrovolní hasiči právě proto vlastní mimo čerpací techniky také dva čluny určené k záchraně a evakuaci občanů. V roce 1997, při tisícileté vodě, měli v Kopytově hladinu místy až tři metry vysoko. Lidé přestěhovali nábytek i cenné věci na půdy svých domků a auta přeparkovali k nedaleké čističce odpadních vod. Tam prý voda dosáhla jenom třiceti centimetrů.


Dobrovolné hasiče z bohumínského Kopytova můžete až do pátku 6. listopadu 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI KOPYTOV na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Kdyby tenkrát nepraskl jeden z pětimetrových valů, které mají na polské straně proti povodním, tak by se voda v Kopytově zvýšila ještě o jeden nebo jeden a půl metru. Tím, že to prasklo, tak se hladina snížila a Kopytov ještě existuje. Dnes mají Poláci protipovodňové valy desetimetrové. Z toho je jasné, že bez dobrovolných hasičů u nás lidé nemají šanci," dodává František Mlynkec.

Před dvěma lety se město Bohumín rozhodlo Sbor dobrovolných hasičů v Kopytově omezit na dotacích (problém je složitý, pravdu hledají obě strany). Vypadalo to, že hasiči zaniknou. Dobrovolníci ovšem překvapili ohromným úsilím, se kterým začali na techniku a pronájem zbrojnice shánět peníze kulturní činností.

Letos na jaře pak přišla další rána. Dva mladí zloději jim vykradli zbrojnici a škoda se vyšplhala na 900 tisíc korun. Část výstroje a techniky se podařila policistům najít, část stačili zloději rozprodat.

Je konec roku 2015 a hasiči z Kopytova jedou dál. Mají nádherně zrekonstruovanou požární zbrojnici, uvnitř dominantu - velkou vyřezávanou sochu svatého Floriána, mají vlastní prapor, mají výsledky v požárním sportu a především vlastní partu lidí všech věkových skupin, kteří spolu táhnou za jeden provaz.

V Kopytově je prý hasičem každý obyvatel

Celý medailonek hasičů z bohumínského Kopytova v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio