SDH Bohumín-Šunychl. Umí hasit, vařit guláš a těžké věci zvedá Amálka

13. listopad 2015

Dobrovolní hasiči z Bohumína-Šunychlu mají mezi sebou přeborníky na hasičský guláš, svá auta pojmenovali krásnými dívčími jmény a připravují se na lednové zahájení činnosti mladých. V současnosti má sbor 96 řádných členů.

Když se otevřou dveře jejich hasičské zbrojnice, jako první vám padne do oka krásná červená Praga V3S, na kterou jsou místní hasiči hrdí, a všude se s ní chlubí. Je to totiž rarita. Vétřieska má nejen krásné jméno, říkají ji Amálka, ale navíc hydraulické zadní čelo.

„Koupili jsme to jako vojenskou ‚úleženku‘, takže stála roky ve skladu, a když jsme k ní přišli, tak měla najeto 14 kilometrů," říká starosta šunychelských hasičů Zbygniew Porwolik, který zde působí už více jak třicet let. „Nejdále jsme s ní byli až v Zálezlicích a v obci Kly, to je na Mělnicku, vezli jsme tam humanitární pomoc a rozdávali ji potřebným."

„Je tady několik automechaniků a elektrikářů, takže o auta se umíme postarat,“ říká velitel hasičů Václav Ferfecki.


Dobrovolné hasiče z bohumínského Šunychlu můžete až do pátku 20. listopadu 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI SUNYCHL na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Jeho kolega, Adam Schneider, bývalý podnikový hasič z Bochemie, který přešel do Šunychlu, říká, že Amálka nedávno zasahovala při převozu těžké pacientky do nemocnice ve Starém Bohumíně. Pacientka vážila 250 kilogramů a právě hydraulické zadní čelo stařičké a přitom vlastně nové Pragy V3S si s ní poradilo jako s peříčkem.

Dobrovolný hasičský sbor v Bohumíně-Šunychlu připravuje malé překvapení. Od ledna 2016 chtějí cvičit družstvo malých hasičů. Před dvěma roky se jim podařilo dát dohromady družstvo žen. Stalo se tak po pětadvacetileté přestávce.

„Dělám hasičský sport, tedy pravého útočníka na terč. To přiběhneme k základně, spojíme si své spojky, vezmeme kotouč a přiběhneme skoro k terčům, kde úkol je sestřelit terč. Někdo to udrží v ruce, někdo si na to sedne, my holky si na to i klekneme. Byli jsme na soutěži v Řece, v okolí, zatím se nám daří," dodává jedna z členek družstva Petra Hradílková.

„Jezdíme na různé soutěže, třeba na závody dračích lodí na řece Odře, a máme také vlastní tým pro soutěže ve vaření guláše. Letos jsme se zúčastnili Gulášfestu ve Vratimově a tam vyhráli první místo. Dokonce jsme vyhráli i doprovodné soutěže, a to v pití piva a v pojídání guláše!“ uzavírá starosta Zbygniew Porwolik.

SDH Bohumín-Šunychl

Celý medailonek hasičů z bohumínského Šunychlu v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio