SDH Březová. Dobrá parta, která organizuje většinu akcí v obci

29. leden 2016

Na podzim roku 1886 se občané obce Březová domluvili a podle příkladu jiných slezských obcí ustanovili hasičský sbor. Dnes sídlí v malé požární zbrojnici uprostřed obce.

Sbor před více než stoletím začínal s 69 členy. Při svém založení obdržel sbor jednorázové finanční dary, a to od císaře Františka Josefa I. 160 rakouských korun, od knížete Lichnovského 100 rakouských korun, od Obce Březová 100 rakouských korun a ze Slezského hasičského fondu 100 rakouských korun. Peníze byly použity na zakoupení hasební výzbroje.

Dnes má sbor dobrovolných hasičů v Březové 89 členů, z toho 25 dětí a matematicky vyjádřeno 45 procent z toho je krásných žen a dívek. Jejich chloubou je družstvo mužů, které ale jenom o vlásek uniká svými výsledky před soutěžními výsledky ženského družstva.

Místní hasiči jsou známí svým podzimním krmášem a hlavně únorovým masopustním rejem masek, který prochází celou obec a zve na večerní pochovávání basy, kde se obvykle sejdou všichni sousedi u dobrého jídla a pití.


Dobrovolné hasiče z Březové na Opavsku můžete až do pátku 5. února 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI BREZOVA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Léta spolupracujeme s hasiči z Nové Paky. Loni jsme tam byli na jejich oslavy 140 let založení sboru, oni jsou o 11 let starší než my. Letos 11. června přijedou na naše oslavy 130 let. Když k nám přijedou, rozdělíme si je do rodin a tři dny se družíme,“ vypráví starosta SDH v Březové Jiří Mareth.

V rámci předávání technického vybavení pro dobrovolné hasiče v Moravskoslezském kraji, získali také hasiči z Březové letos v lednu nový zásahový mercedes se speciálním vybavením.

„Je to nádherné auto. Jsou tam například dvě kalová čerpadla, elektrocentrála, pila, vysokotlaká nádrž, spousta dalších věcí, prostě vychytávky, se kterými se budeme ještě dlouho seznamovat," říká Pavel Prusek, velitel místní zásahové jednotky.


Celý medailonek hasičů z Březové na Opavsku v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio