SDH Havířov Město. Pořadatelé velkého mistrovství a vlastníci tajné speciality

12. únor 2016

Sbor dobrovolných hasičů z Havířova Města je znám tím, že koncem února pořádá už popětadvacáté zimní pohárovou soutěž pro všechny dobrovolné sbory z Čech, Moravy a Slezska. Za 25 let se jim ani jednou nepodařilo zvítězit. Možná se jim to podaří právě letos.

Sbor dobrovolných hasičů z Havířova Města oslaví letos na 60. výročí svého vzniku. Je to jenom o rok méně, než má nejmladší město v České republice Havířov.

Snad nejzajímavější akcí zdejších hasičů je každoroční halové pohárové mistrovství mladých (letos 27. ročník) a neoficiální mistrovství Čech, Moravy, Slezska a Slovenska (letos 25. ročník).

„Jsme pořadateli této akce. Smůla je, že se nám v celé historii poháru ani jednou nepodařilo turnaj vyhrát. Snad se to poštěstí v tomto roce," říká starosta hasičů Ladislav Kotula.

Halové pohárové mistrovství se uskuteční 27. února a místní hasiči vás samozřejmě srdečně zvou k jeho sledování v městské sportovní hale. Klání se každoročně účastní maximálně 65 družstev.


Dobrovolné hasiče z Havířova Města můžete až do pátku 19. února 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI HAVIROV na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Mezi hlavní činnosti havířovského sboru patří výchova mladých hasičů, pořádání soutěží pro mladé i dospělé hasiče a v oblasti kultury je to pak pořádání plesů a zábav pro své členy i příznivce.

V současné době má členská základny v havířově městě 110 malých i velkých hasičů. Scházejí se také při květnovém smažení vaječiny, na konci prázdnin opékají klobásy a například na podzim mají další pohárovou soutěž pro děti i pro dospělé.

Hasiči v Havířově Městě mají i svou tajnou specialitu. Je to nápoj pro dospělé, tradiční místní „vařonka", ale nikdo z hasičů nechtěl při naší návštěvě pro Český rozhlas Ostrava prozradit, co se do toho dává a jak to připravují. Úmyslně mlžili a nakonec přiznali pouze vodku, do které v horkém stavu přidávají neupřesněné množství karamelu, pomerančové kůry, a kdo ví čeho ještě. Recept prý znají pouze dva lidé - starosta a jeho náměstkyně.

„To opravdu nemohu prozradit, protože když jsem přebíral recept, slíbil jsem, že to předám pouze dalšímu starostovi," uzavírá starosta Ladislav Kotula.

Celý medailonek hasičů z Havířova Města v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio