SDH Kozmice. Pomáhají, když je potřeba. Už 110 let

18. prosinec 2015

Sbor dobrovolných hasičů Kozmic u Hlučína má novou naleštěnou krásnou zásahovou Tatru. Hasiči ji získali darem od obce k letošnímu 110. výročí založení sboru. A hned v září ji využili při požáru v lese a před měsícem také při požáru komína.

Starosta obce Petr Kozák tvrdí, že dobrovolní hasiči, doslova dobráci, jsou jedinou složkou v obci, která je schopná pomoci a zasáhnout, když ji potřebují.

V Kozmicích je čtrnáct malých hasičů. Občas chodí v plném počtu na tréninky, občas ne. Příští rok se chytají na jejich zapojení do soutěží. Aby byli co nejlepší, tak někteří cvičí doma.

Například malý šestiletý Honzík Engelmann obvykle vytáhne svého otce na zahradu, připraví si své soukromé hadice a ruční pumpičku na čerpání vody a zkoušejí požární útok.


Dobrovolné hasiče z Kozmic můžete až do pátku 25. prosince 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI KOZMICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Zatím ho to baví, nakonec, můj otec se mnou dělal to samé, tak proč já bych to nedělal s mým klukem," vysvětluje tréninkové soukromé akce otec malého Honzíka Jan Engelmann starší.

Zajímalo nás, jestli se malí hasiči mohou zranit. Jiří Hanslík, který je zároveň referentem mládeže, přiznal, že nějaká zranění ve sboru jsou. Ale ne u dětí.

„Zatím máme zranění u dospělých, třeba vyhozené rameno, převrácené prsty, odřená kolena. Vyhozené rameno bylo v ženském družstvu,“ vypočítává Jiří Hanslík.

Stará garda, stará stříkačka. Všichni ve formě

Místní hasiči mají i svou Starou gardu. „Jsme muži v nejlepším věku, průměr je téměř sedmdesát let a já jim to kazím, protože mám 55,“ směje se mluvčí Staré gardy a zároveň starosta Kozmic Petr Kozák.

Sbor dobrovolných hasičů v Kozmicích vlastní koňku, tedy koňmi taženou starou stříkačku. Rezavý a nekompletní vůz si převzal Arnošt Obrusník, který o sobě tvrdí, že je asi nejstarší a všem kazí věkový průměr.

„Vzali jsme koňku do mé firmy a tam jsme ji zrenovovali. Rozebrali do posledního šroubku, sehnali literaturu, nechali oprýskat původní barvu, udělat nová loukoťová kola a oj, také speciální chybějící části a teď máme něco originálního," popisuje.

Zrekonstruovaná koňka

Arnošt Obrusník neprozradil, kolik rekonstrukce staré koňky stála, řekl nám jen, že si to už nepamatuje.

Sbor dobrovolných hasičů v Kozmicích se přátelí s polskými hasiči z Rudyszwaldu a několikrát ročně se scházejí při hasičském sportu. Polští dobrovolníci využívají zpevněných ploch, které na hřišti TJ Kozmice vznikly v rámci přeshraniční spolupráce Česko-Polsko.

Celý medailonek hasičů z Kozmic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio