SDH Ostrava-Radvanice. Patří k jednotkám, které zasahují téměř okamžitě

8. leden 2016

Radvanický sbor patří k jednotkám, které zasahují téměř okamžitě. Do pěti minut musí vyrazit k místu, kde lidé potřebují jejich pomoc. Každý rok tak zasahují téměř třistakrát.

Hasičský sbor v Ostravě-Radvanicích vznikl v roce 1896. Tehdejší zastupitelé obce si byli vědomí důležitosti sboru nejen ze stanoviska bezpečnosti, nýbrž i národnostního a podporovali tehdy sbor všemožně a věnovali mu z obecních prostředků zakoupenou čtyřkolovou stříkačku, která byla umístěna v hospodářské budově velkostatku Jana Wilczka v Radvanicích.

Od té doby uplynulo již 120 let a dobrovolní hasiči patří v této ostravské městské části k uznávaným složkám. Celá historie je velmi přesně popsaná v místních kronikách. Tak například největší povodně z července 1997 zachytil kronikář Sboru dobrovolných hasičů v Ostravě-Radvanicích Jiří Slavík takto:

Sbor dobrovolných hasičů v Radvanicích započal se záchrannými pracemi dne 6. 7. 1997 v 6:37 hodin v oblasti dolních Bartovic na ulici Šenovské, na ulici U Důlňáku a v Radvanicích v Lipinské kolonii na ulici kopcovecké společně s jednotkou záchranného sboru města Ostravy. V dalších dnech nepřetržitě prováděl záchranné práce v Nové Vsi, Třebovické elektrárně, podílel se na odčerpávání zatopených oblasti: Hrušov, Nová Ves, Ostrava – hornická poliklinika. Při těchto záchranných pracích členové naší jednotky odpracovali 4 104 hodin v denní i noční době o sobotách a nedělích. Bylo spotřebováno 650 l benzínu, 2 300 l nafty a s vozidly bylo najeto 1 710 km.


Dobrovolné hasiče z Ostravy-Radvanic můžete až do pátku 15. ledna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI RADVANICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Sbor dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic patří k jednotkám, které vyrážejí na místo zásahu do pěti minut. Místní hasiči sami říkají, že na prvním místě je práce hasiče, pak až sportovní činnost. To vysvětluje, proč se požárnímu sportu věnují především ženy a mladí hasiči.

V současné době je zdejší sbor dobrovolných hasičů vybaven například cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 20 Terrno, CAS 32 T 815, mají automobilový žebřík AZ 30 Renault Camiva a několik dalších vozidel usnadňujících činnost v místech, kde je jejich přítomnost nutná.

Celý medailonek hasičů z Ostravy-Radvanic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio