SDH Rychvald. Veselá parta, která pomáhá a hasí už 120 let

15. duben 2016

Rychvaldský Dobrovolný sbor hasičský byl založen v roce 1895. V současné době mají mezi sebou 30 žen, 24 dětí a na padesát mužů.

Dobrovolní požárníci jsou ve zbrojnici téměř pořád, opravují a udržují v plné kondici svá tři zásahová vozidla Máňu, Simču a Lízu, a aby to doma rodinám nebylo líto, pořádají jednou ročně setkání s manželkami, kterým sami navaří a napečou.

„To je setkání věnované manželkám, víme, že to s námi nemají lehké,“ dodává starosta sboru René Budnik, mimochodem téměř čerstvý otec malého pětiměsíčního Vítka, který ač ještě neběhá, přesto je už členem zdejšího dobrovolného hasičského sboru. „Já jsem tady přišel v pěti letech, přivedla mě sestra, tak našeho kluka jsem přihlásil rovnou, protože my hasiči jsme všichni deformovaní.“

„Nedávno jsme oslavili 120 let od založení sboru, máme za sebou také dvacet let družebního přátelství s polskými hasiči (OSP Krzyźowice) a ještě máme kamarády v družebním sboru ve slovenském Richvaldu u Senice. Někdy jsou ta vzájemná setkání opravdu společensky únavná,“ vypráví kronikářka a jednatelka rychvaldských dobrovolníků Jana Korhelová.


Dobrovolné hasiče z Rychvaldu můžete až do pátku 22. dubna do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI RYCHVALD na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Když se zdejších požárníků zeptáte na zajímavé zásahy, berou to jako každodenní chléb a nevidí v tom nic mimořádného. Jeden z nich, strojník Zdeněk Zajíc si ale vzpomněl na výjezd, kdy se snažili chytit papouška, který se usadil na vysokém stromě. Majitelka zvířete jim poradila, že když je papoušek mokrý, tak je těžký a nelétá. A tak začali strom jemně kropit vodou.

„Papoušek fintu neprohlédl, seděl na větvi, pak ztěžknul a dal se chytit,“ dodává Zdeněk Zajíc.

„Taky jsme chytali agresivní vlaštovku, která se nás v kuchyni snažila pozobat, ale nakonec se nám ji podařilo oknem vyhnat ven,“ směje se hasička.

Ve své kronice na internetových stránkách mají zajímavou větu, která tak trochu tento hasičský dobrovolný sbor charakterizuje: Pokračujeme v dobrých tradicích předchůdců a jsme připraveni pomáhat svým spoluobčanům při ochraně jejich životů a majetku.

Oblíbená písnička v Rychvaldu? Šenkýřka Jardy Hypochondra (alespoň to tvrdí jejich školitel Václav Helis).

Celý medailonek hasičů z Rychvaldu v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Součástí je i ona písnička.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.