SDH Spálené. Ctí hasičské tradice a jsou základem kulturního dění

5. únor 2016

Kousek za Holčovicemi na Bruntálsku je malá obec Spálené. Uprostřed stojí nízká požární zbrojnice a v ní vás uvítá 21 veselých hasičů. Ctí hasičské tradice a jsou základem kulturního dění v obci.

Do historie SDH v obci Spálené se svým příkladným hasičským životem zapsal Jiří Hudec, bývalý starosta, po kterém pojmenovali memoriál, tedy soutěž o putovní pohár. Od roku 2009 sem jezdí sbory z okolí a jedinou disciplínou je požární útok.

„V obci Spálené je ale čeká zákeřnost v podobě běhu po požárních žebřících do strmého kopce," říká současný starosta Pavel Gašparik, který má ve sboru snad celou rodinu, syny i vnuky a vnučky.

Josef Gašparik je velitelem jednotky a sám přiznává, že moc zásahů mimo povodní nemají. Soustřeďují se ale na kulturní akce, stavění a kácení máje a den dětí.

„Takový sbor má vliv na lidi snad v každé vesnici. I když tady to stárne, mladých moc není, přesto tady máme zapálené hasiče," dodává jednatel sboru Milan Žák.


Dobrovolné hasiče z obce Spálené na Bruntálsku můžete až do pátku 12. února 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI SPALENE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Mezi zdejšími hasiči najdete i bývalého vojáka z Rakovníka, který se sem dostal doslova náhodou při povodních v roce 1997. Tehdy pomáhal při odklízení následků přírodní katastrofy a už tady zůstal.

„Našel jsem si krásnou dívku, přestěhoval jsem se z Pelhřimova a tady mám nový domov," vysvětluje bývalý voják základní služby a dnes člen místního SDH Tomáš Lapka.

Mezi nejstarší hasiče patří František Bělař. Je mu 82 let a rád vzpomíná na uplynulá léta s kamarády hasiči.

„Začalo to v padesátých letech, to jsme pomáhali při povodních, kosili příkopy u cest a z toho jsme pak měli i nějaké ty koruny na naši činnost. Dnes je to slabší, tolik mladých hasičů už v obci není, odcházejí jinam hlavně za prací, ale i tak každý rok děláme několik akcí, na kterých se sejdou lidé z celého okolí, místní i chalupáři a chataři," říká hasič.

František Bělař patří k místním specialistům na výrobu ovocného vína z ostružin, malin, černého jeřábu, nebo třeba ptačích třešní. Pravidelně při soutěži v obci získává jednu z prvních cen.


Celý medailonek hasičů z obce Spálené na Bruntálsku v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio