SDH Suchdol nad Odrou. Pracují s mladými a pomáhají, kde se dá

6. listopad 2015

Městys Suchdol nad Odrou najdete na Novojičínsku, Žije tady téměř 2600 obyvatel a mezi nimi 37 dospělých členů sboru dobrovolných hasičů. Vesměs jsou to manželské páry. Mají tam také 25 dětí, tedy malých „hasičat", ale ty k řádným členům zatím nepočítají.

Letos slaví SDH Suchdol nad Odrou 70 let od znovuobnovení po válce. Starostou hasičů je Stanislav Matuškovič, který o své hasičské kariéře říká: „Starosta umřel, tak jsem to převzal po něm a velitele jednotky jsem také vlastně zdědil, protože ten odstoupil ze zdravotních důvodů. "

Letos se podařilo dát dohromady tým mladých hasičů. Jsou to děti od pěti do patnácti let a jejich vedoucími jsou Tereza Kozáková a hasičská tisková mluvčí Lenka Tymráková.

„Když neposlouchají jedinci tak prostě zařvu. Mám pedagogické vzdělání. Občas pomohou kliky nebo dřepy, ale když neposlouchá celá skupina malých hasičů, tak je jasné, že je chyba ve vedoucím a je nutné změnit náplň tréninků. Malí hasiči musí znát teorii i praktickou soutěžní část," říká Tymráková.

Suchdolské dobrovolníky si chválí také místní starosta městyse Richard Ehler: „Když je potřebujeme, mám se na koho obrátit. Pomáhají, kde se dá. Když nepočítám kulturní akce, tak zasahují například při problémech s obecní kanalizací. Podařilo se nám udělat na hasičárně novou střechu a vyměnit okna."


Dobrovolné hasiče ze Suchdola nad Odrou můžete až do pátku 13. listopadu 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI SUCHDOL na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Jednou z významných každoročních akci dobrovolných hasičů v Suchdole nad Odrou je blížící se Mikulášská nadílka. Hasiči se převlečou za čerty, anděly a společně s Mikulášem obcházejí nejen malá hasičata, ale také děti, jejichž rodiče o to požádají. Aby to za jeden večer všechno stihli obejít, musí jezdit autem. Pěšky by neměli šanci.

K vybavení sboru dobrovolných hasičů tady patří Ford Transit, téměř nový CAS K25 Liaz a také zásahový Mercedes. Mají také několik čerpadel a motorových pil. Pro případ povodní vlastní plovoucí čerpadla, ale také gumový člun na záchranu lidí.

Pořádají dětský den, hasičskou zábavu zábava, lampionový průvod, velikonoční taškařice v maskách, a spoustu dalších veselic.

Celý medailonek hasičů ze Suchdola n. O. v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio