SDH Tísek. Hasičem je tady každý sedmý

18. březen 2016

Obec Tísek najdete v nádherném prostředí Oderských vrchů na Novojičínsku. Okolo jsou lesy a za pěkného počasí pak nádherný výhled na panorama beskydských hor. V Tísku žije přibližně 960 obyvatel. Každý sedmý je dobrovolným hasičem.

Místní požární zbrojnice je vybavena téměř novými vozy Mercedes Benz Atego a Mercedes Benz Sprinter 516. Nová technika obsahující vše, co hasiči ke své činnosti potřebují, však některé příliš nenadchla.

„Stará Tatrovka i ta naše Liazka, to byla auta," říká s nostalgickým úsměvem strojník a místostarosta sboru Vladimír Hájek. „Jsem automechanik a na těch autech jsme si opravili, co se dalo. Na nových Mercedesech, kde je samá elektronika, už sami neopravíme nic. Musí to jet do servisu."

Samozřejmě, že si hasiči novou techniku považují. Vyzkoušeli ji při nedávném požáru ubikace místních fotbalistů. „Přišli pomáhat všichni, kdo měli čas, jakoby se celá obec při takové události scelila a dala dohromady. Takovou vlnu solidarity jsem už dlouho neviděl," dodává velitel jednotky Kamil Švejda.


Dobrovolné hasiče z Tísku můžete až do pátku 25. března do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI TISEK na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Již 18 rokem pořádáme dětský hasičský tábor, kterého se v posledních letech účastní zhruba kolem 80 dětí z okolí i ze zahraničí," říká starosta sboru Petr Fritsch.

„Od roku 1990 až do roku 2000 se družstvo žen pravidelně účastnilo halového mistrovství republiky v Jablonci nad Nisou a v tomto období třikrát postoupily na mistrovství ČR v požárním sportu. Totéž se podařilo v roce 2013 našim dorostenkám,“ dodává Fritsch.

Dnes jsou z dřívějších šampionek už dámy v nejlepším věku s odrostlými dětmi a říkají si „veteránky". Někteří je pak přezdívají družstvem žen XXL. Protože nemají na závodech konkurenci, málokterý hasičský sbor je schopen z žen veteránek sestavit družstvo, závodí společně s muži.

Pro své spoluobčany pořádají místní hasiči pravidelně spoustu kulturních akcí. Vrcholem sezony je ples, pak pochování basy, slet čarodějnic, dětský tábor, soutěže jak pro děti tak pro dospělé, výšlapy družebních sborů, vinobraní. A samozřejmě se družstva mužů, žen, dorostenek, dorostenců, starších i mladších žáků, pravidelně účastní různých hasičských soutěží.

Celý medailonek hasičů z Tísku v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio