SDH Vendryně. Jeden z nejmladších sborů se soustředí hlavně na děti

9. říjen 2015

Dobrovolní hasiči v obci Vendryně na Fýdecko-Místecku vznikli v roce 2010. Od roku 2013 mají řádnou zásahovou jednotku a letos oslavují pět let své existence. Kroniky sice uvádějí, že v obci byl sbor dobrovolníků už v roce 1899, ale protože před pětadvaceti lety zaniknul, museli hasiči při znovuzaložení sboru vycházet od nuly. Jsou tedy nejspíše jedním z nejmladších sborů dobrovolných hasičů v České republice.

Za pět let existence se podíleli na mnoha zásazích, nejvíce jich měli letos, a to v podobě sršní a vos. Přemnožení hmyzu si vyžádalo jejich častou asistenci na zahradách sousedů.

„Volali nám například z jedné zahrady z rodinné oslavy, že jim sršně nedají pokoj, tak jsem tam přijeli a sršní hnízdo zlikvidovali. Na druhé straně, já jsem měl hnízdo na půdě a nechal jsem ho tak, protože před zimou stejně všechny sršně uhynou a přežívá jenom matka," říká velitel hasičů Roman Bartoš.

Mezi hasiči je také dorost. Mají ty nejmenší, které školí v hasičském sportu, tedy umění roztáhnout v případě potřeby hadice, napojit je, používat čerpadlo a trefit se proudem vody na cíl.


Dobrovolné hasiče z Vendryně můžete až do pátku 16. října 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VENDRYNE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

V současné době je ve Vendryni, která má 4400 obyvatel, 43 dobrovolných hasičů. Připravují spoustu kulturních akcí, hasičský ples, strašení pod věží, což je vyřezávání dýní s rodiči a dětmi v místní knihovně, sen dětí pravidelně doplňují ukázkou požární techniky a pořádáním soutěží pro ty nejmenší.

V září pořádali recesistický závod na kolech nazvaný Tour de Ščur. „Vítěz dostal živého ščura," směje se náměstkyně starosty hasičů Jana Chlebková.

Nezbývá než se zeptat starosty hasičů René Wojnara, co je čeká do dalších let? „No, do budoucích časů se chceme stále rozvíjet. Děláme hodně akcí hlavně pro děti a účelem je, aby děti neseděly doma, ale aby se přišly pobavit.“

Celý medailonek hasičů z Vendryně v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Dětská část vendryňských dobrovolných hasičů
autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.