SDH Véska. Základ všech možných kulturních akcí

4. prosinec 2015

Malá vesnička s příznačným názvem Véska je součástí Heřmanic u Oder. Místní chalupy se tísní okolo požární zbrojnice dobrovolných hasičů a není tajemstvím, že právě tato budova je pro zdejší obyvatele kulturním centrem, protože ve vsi není ani obchod ani hospoda. Mají ale krásný kostel Navštívení Panny Marie a kapli svatého Huberta.

„Je nás tu asi šedesát obyvatel a z toho je 35 dobrovolných hasičů. Členové jsou ale i z okolních vesnic, jsou to ti, kteří mají ve Vésce kořeny, bydleli tu v dětství, žijí tu jejich rodiče. Pár domků patří chalupářům, převážně z Ostravy a i mezi nimi jsou naši členové," říká starosta dobrovolných hasičů Antonín Zimmer.

Místní dobrovolní požárníci jsou základem všech možných kulturních akcí. Tak třeba na Velikonoce pletou tatary a ve slavnostních hasičských uniformách obcházejí všechny chalupy v obci. Dojít až k poslední chalupě prý vyžaduje silného jedince.

„Manželky nejsou členkami sboru, ale pomáhají nám, starají se o většinu akcí, pečou, vaří, připravují. Bez nich bychom si těžko poradili," dodává starosta Zimmer.


Z aktivit SDH Véska
- v roce 2014 1. místo v rámci Moravskoslezského kraje ve sběru vysloužilého elektroodpadu ‚Recykluj s dobrovolnými hasiči‘
- pravidelná účast členů na akci ‚Daruj krev s dobrovolnými hasiči‘

Malý sbor dobrovolných hasičů ve Vésce se může pochlubit dvěma prapory. Jeden je levný, tištěný – ten si koupili s tím, že ho nechají při 70. výročí založení sboru vysvětit panem farářem. Zcela náhodou do kostela tehdy přivezli polští dobrovolní hasiči obraz papeže Pavla II., dali se dohromady s místními a k jejich výročí jim nechali v Polsku udělat krásný velký vyšívaný prapor. Takže teď mají pro slavnostní chvíle prapory dva.

S polskými kolegy plánují letní tábor pro mladé hasiče a spoustu dalších společných akcí.

Pokud něco požárníci ve Vésce pořádají, pak k tomu mají svého hasičského řezníka. „Tak já jsem tady jako velitel mládeže, ale teď ty nejmenší nemáme, odrostli a tak jsem bez práce," směje se Radomír Švábík, velitel mládeže. Pro hasičské akce připravuje speciality, klobásy, tlačenky, prostě bez dobrého jídla a bez dobrého pití by to ve Vésce nefungovalo.

„Ani mráz ani déšť na hasiče neplatí, dobráky nejde zrušit. Už se nás dříve pokoušeli zrušit, že tady budou jen profesionální sbory, ale při povodních zjistili, že bez dobráků, bez dobrovolných hasičů jsou všichni v... no, však víte kde," uzavírá starosta Antonín Zimmer.

SDH Véska

Celý medailonek hasičů z Vésky v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Dobrovolné hasiče z Vésky můžete až do pátku 11. prosince 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VESKA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

autor: Artur Kubica
Spustit audio