Polská kuchyně: bitki s buraczkami

Víte, jak chutnají bitki? Zřejmě jen málokdo z vás si pod tímto názvem dokáže představit konkrétní jídlo. Jak vypadá? A jak se připravuje? Natáčeli jsme v rodině, ve které se mísí polské a české geny a tedy i polská a česká kuchyně. Je tedy jasné, že bitki patří právě k jídlům, která můžete běžně ochutnat právě u našich severních sousedů.


Bitki s buraczkami

Suroviny na bitki:
- 2-4 plátky kvalitního zadního hovězího masa
- cibule (1 cibule na 2 plátky masa)
- směs koření
- jíška na zahuštění šťávy (může být instantní)
- tuk na pečení

Suroviny na buraczki:
- syrová červená řepa (kupte stejně velké bulvy)
- citronová šťáva
- máslo
- hladká mouka

Postup na přípravu hovězích „bitek“:
Hovězí maso odblaníme, umyjeme a nakrájíme na plátky. Hřbety masa nakrojíme tak, aby se při tepelném zpracování nekroutily. Maso naklepeme, okořeníme (např. Vegeta, Aromat apod.) a opečeme zprudka z obou stran na pánvi. Poté jej přemístíme do tlakového hrnce. Na pánev s výpekem dáma nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme do „sklovata“. I cibuli poté dáme k masu do tlakového hrnce. Nakonec dáme do pánvičky vodu, provaříme se zbytkem výpeku a směsí zalijeme maso s cibulí. Směs v tlakovém hrnci uzavřeme pokličkou a cca ½ hodiny na mírném plameni dusíme. Po změknutí maso z tlakového hrnce dáme do hrnce, cibuli se šťávou propasírujeme, přidáme k masu a společně zavaříme s trochou jíšky.

Postup na přípravu „buraczků“:
Stejně velké bulvy řepy omyjeme a uvaříme až jsou měkké pod pokličkou. Poté vodu slijeme a řepu necháme i nadále v hrnci pod pokličkou, aby se nevysušila. Až zchladnou natolik, že nás nebudou v ruce pálit, oloupeme je a poté nastrouháme najemno, přemístíme do rendlíku a začneme přihřívat. Mezitím si připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, kterou po dokončení přidáme k nastrouhané řepě. Promícháme, krátce provaříme a ochutíme citronovou šťávou.

Podávání:
Bitki chutnají nejlépe s vařenými brambory, ale mohou se podávat také s bramborovými plackami či s bramborovým knedlíkem. Důležité je, aby maso a příloha „ladily“ s červenou řepou. Jídla také můžete připravit více, protože chutná i následující den a dá se bez problémů ohřát.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.