Kachní prsa na medu s červeným zelím a špekovými knedlíky, bramborový placek se švestkami

Tentokrát doporučujeme povolit opasky, nabídneme vám totiž zaručené recepty z úpatí Beskyd. Vydáme se do Hostince Harcovna ve Frýdlantě nad Ostravicí, kde nás čekají dva vydatné chody. Kachní prsa s červeným zelím a špekovými knedlíky, navrch k tomu pak bramborový placek se švestkami.


Kachní prsa na medu

Suroviny (na 3 porce):
600 g kachních prsou
lák na naložení:
- 5 lžic medu
- 5 lžic červeného vína
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- česnek
- sůl
- sádlo na smažení

Postup:
Maso osolíme, naložíme na 1 den (nebo pár hodin) do láku. Pak zprudka opečeme na pánvi z obou stran na rozpáleném sádle. Maso přendáme do pekáčku, zalijeme zbývajícím lakem a zvolna pečeme ve vyhřáté troubě doměkka.

Špekové knedlíky

Suroviny (na 3 porce):
- 200 g uzeného bůčku
- 50 g slaniny
- 300 g nakrájené žemle
- 90 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- mletý muškátový květ
- mléko – asi 2,5 dcl

Postup:
Bůček uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Slaninu necháme v pánvi rozškvařit. Mezitím si připravíme směs mléka, vejce, mouky a koření. Vše v míse promícháme s žemlí a bůčkem se slaninou. Přidáme i nakrájenou petrželovou nať. Hmotu necháme na chvilku odpočinout a pak z ní tvarujeme kulaté knedlíky střední velikosti. Vaříme je v osolené vodě 10 – 12 minut nebo na páře 15 – 20 minut. Při podávání rozkrojíme.

Staročeské červené zelí

Suroviny (na 3 porce):
- 300 g červeného zelí
- 20 g mouky
- 60 g sádla
- 50 g cibule
- 1 jablko
- rozinky
- červené víno
- kmín
- ocet
- cukr
- sůl

Postup:
Zelí si nakrájíme, uvaříme do poloměkka. Pak jej zahustíme jíškou s cibulkou, přidáme nastrouhané jablko, rozinky a ještě mírně podusíme. Dochutíme solí, cukrem, vínem a octem.


Bramborový placek se švestkami

Suroviny (na 3 porce):
- 250 g brambor
- lžíce mléka
- 60 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- švestky

Bramborový placek se švestkami

Postup:
Oloupané brambory nastrouháme najemno, slijeme z nich vodu a přidáme mléko, mouku, sůl a vejce. Těsto dáme smažit na rozpálené sádlo nebo olej. Poklademe ho po celé ploše půlkami nejlépe čerstvých švestek a pečeme pod pokličkou pomalu dozlatova. Na talíři placek sypeme cukrem se skořicí, můžeme přidat podle chuti i trochu másla nebo zakysané smetany.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.