Kapr s medovou omáčkou, pikantní losos s kuskusem a zeleninou

Ve znamení ryb se tentokrát odehrává náš pravidelný magazín o zajímavých receptech, ve kterém jsme se vydali do restaurace Rybí dům v Chotěbuzi. Mnohým tak jistě nabídneme i novou štědrovečerní inspiraci a jedno další vánoční překvapení pro celou rodinu. Dovíte se, jak připravit kapra s medovou omáčkou a také lososa na pikantní způsob.


Kapr s medovou omáčkou

Suroviny:
- kapr
- medová omáčka
- sůl
- rybí koření
- pomeranč
- olej

Postup:
Medovou omáčku si připravíme z medu, pomerančové šťávy a koření dle chuti.
Filé z kapra osolíme a posypeme rybím kořením (v Rybím domě jde o vlastní speciální recepturu). Porci kapra potřeme z obou stran medovou omáčkou a pečeme ji v předehřáté pánvi s olejem z obou stran asi 4 minuty. Kapra servírujeme na talíři dozdobeném čerstvou zeleninou a dvěma plátky pomeranče. Na talíři jej ještě jednou potřeme medovou omáčkou. Navrch přidáme plátek citrónu a lístek máty. Podáváme nejlépe s vařenými bramborami.


Pikantní losos s kuskusem a zeleninou

Suroviny:
- losos
- rybí koření
- sůl
- kuskus
- paprika
- rajče
- chilli koření

Pikantní losos s kuskusem a zeleninou

Postup:
Porci filetovaného lososa osolíme, okořeníme a opečeme na oleji na teflonové pánvi – podle velikosti a tloušťky porce asi 5 minut z každé strany. Papriku tří barev nakrájíme na malé kostičky, stejně tak rajče. V další pánvi orestujeme společně zeleninu na olivovém oleji a dochutíme chilli. Do opečené zeleniny vmícháme kuskus (už připravený jednoduše a rychle v osolené vodě). Talíř opět dozdobíme čerstvou zeleninou – kouskem salátu.

autor: čan