Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2017 v 16:57       rubrika: Recepty

    Jak na smažený sýr, aby nám při přípravě nevytekl

    Máme pro vás recept, který nám poslal pan František z Ostravy. Píše, že má hodně rád smažený sýr, ale že se mu dlouho nedařilo ho doma připravit tak, jako v restauraci. Tak začal pátrat na internetu, vyptávat se kuchařů...

     
  • 19. října  2017 v 18:40       rubrika: Recepty

    Čokoládový cheesecake

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Irena z Bystřice. Jde o její oblíbený recept na nepečený čokoládový cheesecake.

     
  • 18. října  2017 v 17:07       rubrika: Recepty

    Zázvorový likér

    Napsala nám paní Eva z Orlové-Lutyně. V dopise připomíná, že podzimní chřipkový čas je za dveřmi, takže si prý máme podle jejího návodu připravit skvělý zázvorový likér, pomocí kterého chřipkové neduhy zaženeme.

     
Moravskoslezský kraj
  Od 21.10.2017 17:45 do 19:20; v ulici K Celnici v obci Opava; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; OA x cyklista se zraněním. Na místě ZZS a PČR.
  Od 21.10.2017 17:40 do 18:45; v ulici 28. října v obci Ostrava; křižovatka s ul. Nádražní.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; bez zranění osob.
  Od 21.10.2017 16:40 do 18:15; na silnici v obci Nový Jičín; nehoda; probíhá vyšetřování nehody; pád cyklisty se zraněním. Na místě ZZS, PČR a vrtulník LZS.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace