Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 27. června  2017 v 17:02       rubrika: Recepty

    Hovězí guláš zahuštěný povidly

    Autorem dnešního receptu je pan Michal Matusák z Ostravy. Do Ostravské rozhlasové rodinky poslal recept na hovězí guláš zahuštěný povidly.

     
  • 26. června  2017 v 17:11       rubrika: Recepty

    Letní bramborový salát

    Až z Olomouce od paní Blanky Markové jsme dostali recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku. Paní Blanka píše, že u nich ani v létě nesmí na stole chybět brambory, a tak chystá letní bramborový salát.

     
  • 23. června  2017 v 17:09       rubrika: Recepty

    Citronáda s mátou

    Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Jana z Hnojníku. Prý ho vymámila od servírky jedné z pražských restaurací a od té doby citronádu doma dělá o hlavně o prázdninách celé své rodině.

     
Moravskoslezský kraj
  D1, mezi km 351.5 a 342, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 28.06.2017 07:00 Do 28.06.2017 13:45, sečení keřů v SDP, sekání trávy a údržba travních porostů, zdroj: ...
  D1, mezi km 341 a 330, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 28.06.2017 07:00 Do 28.06.2017 13:00, , sekání trávy a údržba travních porostů, zdroj: ŘSD
  silnice II/475, Petrovice u Karviné, část obce Dolní Marklovice, okr. Karviná, oprava povrchu vozovky, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 29.06.2017 06:00 Do 03.07.2017 17:59, V souvislosti s realizací ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace