Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 23. září  2016 v 17:05       rubrika: Dobrůtky

    Jablečné knedlíky přelité bílým jogurtem

    Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Milada Otipková z Frýdku-Místku. Je to recept na jablečné knedlíky.

     
  • 22. září  2016 v 16:16       rubrika: Dobrůtky

    Zapékaná květáková hlava

    Recept nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslal pan Martin Vojtovič. Píše, že jej sice sám nevymyslel, poslala mu ho bývalá spolužačka, ale když jídlo vyzkoušel, tak se prý olizoval.

     
  • 21. září  2016 v 16:50       rubrika: Dobrůtky

    Cuketová sekaná

    Další recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Květoslava Košťálová z Ostravy a je to recept na cuketovou sekanou.

     
Moravskoslezský kraj
  ulice Zelená, Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 29.09.2016 00:00 Do 03.10.2016 23:59, objízdná trasa: ul. Na Jízdárně - ul. Dr. Malého - ul. Výstavní a opačně , ...
  ulice Wolkerova, Opava, okr. Opava, uzavřeno, stavební práce, Od 26.09.2016 00:00 Do 26.10.2016 23:59, Objížďka - bez rozlišení: ulice Hořicova - ulice Wolkerova, Opava, okr. Opava, přes: ulice Čapákovo ...
  silnice I/68, Střítež, okr. Frýdek-Místek, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 26.09.2016 08:00 Do 02.10.2016 23:59, oprav želez. přejezdu P 8330, Objížďka - bez rozlišení, Třinec: v obci Horní ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace