Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 21. srpna  2017 v 17:03       rubrika: Recepty

    Okurkový salát (na zimu)

    Paní Anička z Bohumína před několika dny vyzkoušela nový recept na okurkový salát, který bez zavaření vydrží až do zimy. A výsledek ji tak překvapil, že se s námi podělila o svou zkušenost.

     
  • 18. srpna  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Tatarská omáčka

    Recept nám poslal pan Tomáš z Frýdku-Místku, který si tatarku vyrábí sám – lehkou, jogurtovou verzi. „Vyzkoušel jsem různé kombinace, dokonce s tvarohem, i s hořčicí, ale nakonec jsme si u nás doma nejvíc oblíbili tu...

     
  • 17. srpna  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Smažený patizon

    Také dnes pro vás máme recept od jednoho z posluchačů Ostravské rozhlasové rodinky. Pan Jiří z Ostravy nám poslal recept na smažený patizon. Jak píše, patizony si pěstují sami na zahrádce a upravují je na různé způ...

     
Moravskoslezský kraj
  ulice Ostravská - místní komunikace, Hlučín, okr. Opava, uzavřeno, Od 21.08.2017 21:18 Do 29.09.2017 18:00, revitalizace prostoru kolem kulturního domu
  D1, mezi km 325.7 a 332, ve směru Bohumín – PL, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 22.08.2017 07:00 Do 22.08.2017 13:00, údržba stromů a keřů, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 346 a 353, ve směru Bohumín – PL, pomalu jedoucí vozidlo údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 22.08.2017 06:00 Do 22.08.2017 16:00, sekání trávy a údržba travních porostů, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace