Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 27. února  2017 v 16:59       rubrika: Recepty

    Palačinky bez nádobí

    Na tomto receptu je zajímavé hlavně to, že nebudeme potřebovat prakticky žádné nádobí. Poslal nám ho pan Tibor Várnay z Ostravy. Recept je ze Slovenska, odkud pan Tibor pochází a jak píše, jedná se hlavně o způsob,...

     
  • 24. února  2017 v 17:17       rubrika: Recepty

    Zapékané řízky

    Recept na zapékané řízky nám přišel od pana Ladislava Němce z Horní Bečvy. Pan Ladislav píše, je to jednoduchý recept, který je u nich v rodině velmi oblíbený.

     
  • 23. února  2017 v 17:09       rubrika: Recepty

    Plněná krkovička

    Ostravská rozhlasová rodinka se rozrostla o dalšího člena a je bohatší o jeden nový recept. Poslala nám ho paní Šárka Pětvaldská z Ostravy.

     
Moravskoslezský kraj
  silnice I/11, část obce Kamenec - část obce Štemplovec, v katastru obce Holasovice, okr. Opava, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, práce na silnici, Od 06.03.2017 08:00 Do 06.03.2017 16:00, provoz ...
  silnice I/11, Horní Benešov, okr. Bruntál, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, práce na silnici, Od 02.03.2017 08:00 Do 02.03.2017 16:00, provoz řízen SSZ, montáž svodidel.
  silnice I/11, v katastru obce Horní Benešov - v katastru obce Horní Životice, okr. Bruntál, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, práce na silnici, Od 03.03.2017 08:00 Do 03.03.2017 16:00, provoz řízen ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace