Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 14. prosince  2017 v 17:01       rubrika: Recepty

    ‚Skákavé‘ vanilkové rohlíčky

    Paní Alena ze Slušovic si píše kuchařku. Vyzkoušené recepty do ní zaznamenává už 50 let. Z Kuchařky babičky Alenky vybíráme vánoční recept na cukroví, na ‚skákavé rohlíčky‘.

     
  • 13. prosince  2017 v 17:15       rubrika: Recepty

    Houbová polévka se švestkami

    Kuchařka Ostravské rozhlasové rodinky je bohatší o další recept. Poslala nám ho paní Elena z Ostravy. Píše, že asi 60 let mívali doma na Štědrý večer houbovou polévku se švestkami a tak nám svůj recept poslala.

     
  • 12. prosince  2017 v 17:07       rubrika: Recepty

    ‚Šroubky‘ – těstoviny se zelím a uzeninou

    Advent je tady, všichni pečou a uklízí a není čas na dlouhé vyvařování. Ten dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku bude opravdu rychlý a jednoduchý. Poslala nám ho paní Ludmila z Ostravy-Kunčic. Říká mu š...

     
Moravskoslezský kraj
  D1, mezi km 341.5 a 319, ve směru Praha, práce na údržbě mostu, levý jízdní pruh uzavřen, Od 17.12.2017 08:00 Do 17.12.2017 15:00, , údržba a opravy mostů, zdroj: ŘSD
  silnice I/48, v katastru obce Šenov u Nového Jičína, okr. Nový Jičín, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 16.12.2017 07:00 Do 22.12.2017 17:00, výstavba PHS
  silnice I/48, část obce Dub - část obce Heřmanice, v katastru obce Starý Jičín, okr. Nový Jičín, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 18.12.2017 07:00 Do 18.12.2017 17:00, kácení ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace