Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2017 v 17:09       rubrika: Recepty

    Dýňová polévka

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku má pořadové číslo 100. A tento jubilejní recept nám poslala paní Naďa Smazová z Příbora. Je to, jak píše, její vlastní recept na dýňovou polévku. V její rodině je prý...

     
  • 18. ledna  2017 v 16:55       rubrika: Recepty

    Závitky z vepřové kýty

    Další recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna Lokočová z Oldřišova. Je to její rodinný recept na závitky z vepřové kýty.

     
  • 17. ledna  2017 v 16:57       rubrika: Recepty

    Maso jako vitamín

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Pavel Staník ze Skalice u Frýdku-Místku. Z jeho dvou receptů vybíráme ten, který nazval Maso jako vitamín. Pokud vám ovšem tento recept bude tak trochu...

     
Moravskoslezský kraj
  Od 20.1.2017 16:45 do 18:50; v ulici 28. října v obci Ostrava; za křiožovatkou u vodárny.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění. Na místě PČR.
  Od 20.1.2017 16:30 do 18:35; v ulici Železárenská v obci Ostrava; na kruhovém objezdu.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností; 2 x OA bez zranění. Na místě ...
  Od 20.1.2017 16:25 do 18:30; v ulici Hrabek v obci Ostrava; Objížďka kolem Globusu v Ostravě.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x OA bez zranění. Na místě PČR.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace