Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 21. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Kapr na medu a Pikantní losos

    Ve znamení ryb se tentokrát odehrává náš pravidelný magazín o zajímavých receptech, ve kterém jsme se vydali do restaurace Rybí dům v Chotěbuzi. Mnohým tak jistě nabídneme i novou štědrovečerní inspiraci a jedno další...

     
  • 14. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Lososový krém a rizoto s parmazánem

    Máte rádi italskou kuchyni? Vyrazíme totiž do opavské restaurace U tiskárny a v tamní kuchyni budeme připravovat polévku i hlavní chod. Zveme vás na lososový krém a rizoto s parmazánem. O přípravu se postará pan Jiří...

     
  • 7. prosince  2013       rubrika: Dobrůtky

    Pečený dančí hřbet se švestkovou omáčkou a bylinkovými knedlíky

    První prosincové Dobrůtky provoní švestková omáčka. Skvěle se totiž hodí ke zvěřině. A právě na tu ve svém receptu vsadil Roman Sklenička, kuchař Zámecké restaurace ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Tentokrát nabízíme recept...

     
Moravskoslezský kraj
  ulice Vrablovecká, Ludgeřovice, okr. Opava, oprava povrchu vozovky, Od 31.07.2015 09:00 Do 16.08.2015 18:00, frézování vozovky, pokládka nové vozovky
  silnice I/57, v katastru obce Město Albrechtice, část obce Opavice - v katastru obce Krnov, okr. Bruntál, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, práce na silnici, Od 03.08.2015 08:00 Do 31.10.2015 23:59, ...
  silnice I/46, v katastru obce Dvorce, okr. Bruntál, práce na údržbě mostu, zúžené jízdní pruhy, Od 10.08.2015 00:00 Do 31.08.2015 23:59, Dvorce sil. I/46 km cca 81,500 - oprava propustku, Vydal: Krajský ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas