Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Lososový nákyp - Foto: Ivana Šuláková

Lososový nákypFoto: Ivana Šuláková

Hostem Dobrůtek byl tentokrát Petr Dibdiak - šéfkuchař restaurace IKEA v Ostravě, který si pro vás připravil ryze jarní, zdravé rybí menu. U vaření s ním v kuchyni byla Ivana Šuláková. Mají pro vás hned dva recepty - na švédský chléb s lososem a na lososový nákyp.


 

 

Dobrůtky: Lososový nákyp a švédský chléb s lososem

Vložit na svůj web


Recept na lososový nákyp
Suroviny:
- ½ kg brambory
- marinovaný losos (100 g na osobu)
- cibule
- olivový olej
- čerstvý (případně mražený kopr)
- smetana ke šlehání
- 2 vejce 


Postup:
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na cca 1 centimetr hrubé plátky. Dáváme pozor, aby brambory byly uvařené jen do poloměkka, protože ještě jednou projdou tepelnou úpravou – zapékáním.
Vymažeme pekáček olivovým olejem. Dno vyložíme nakrájenými brambory, na brambory poklademe marinovaného lososa. Poté si nakrájíme na kolečka cibuli, ty potom rozebereme a dáme na plátky lososa. Poslední ingrediencí je nadrobno nakrájený kopr. Celý postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nákyp poté dáme zapéct na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 180 st.Celsia. Mezitím si připravíme zálivku. Rozšleháme si vajíčka a poté do nich přidáme smetanu ke šlehání, podle chuti můžeme přisolit- Zapečený nákyp přelijeme smetanovou směsí a opět dáme zapéci do trouby až do chvíle, než se na povrchu vytvoří zlatavá křupavá krusta. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 


Recept na švédský chléb s lososem
Suroviny:
- švédský chleba
- dijonská hořčice
- jemně mletý cukr
- kopr
- olivový olej
- losos plátkovaný
- hlávkový salát 

Postup:
Z hořčice, cukru a olivového oleje vymícháme omáčku. Poté do ní přidáme nadrobno nasekaný kopr. Hotovou omáčkou potřeme už připravený plátek švédský chleba. Poté na něj položíme plátek lososa a hlávkový salát. Nakonec chleba smotáme do roličky, kterou nakonec rozkrojíme zešikma. Servírujeme na talíře spolu s čerstvou zeleninou, nejlépe jako předkrm. 

Pořad: Dobrůtky  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: Pořad skončil k 31. 12. 2013 (sobota 11:05)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 8. prosince  2016 v 17:04       rubrika: Dobrůtky

    Vločkové sušenky

    V Ostravské rozhlasové rodince vybíráme stále častěji z vašich dopisů ty recepty, které by vám mohly přinést předvánoční inspiraci. Dnes zařazujeme recept, který nám poslala paní Marie Vítková z Branky u Opavy. Je to...

     
  • 7. prosince  2016 v 17:12       rubrika: Dobrůtky

    Tvarohová štola

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna Planková z Ludgeřovic. Píše, že se taky cítí být součástí naší velké rodinky a že by se ráda s námi se všemi podělila o recepty vhodné k času Vánoc....

     
  • 6. prosince  2016 v 17:10       rubrika: Dobrůtky

    Jogurtový koláč

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anička Burianová z Třince. Píše, že ráda peče vše, co se dá upéct a s námi všemi se rozdělila o recept na jogurtový koláč.

     
Moravskoslezský kraj
  ulice Za Ještěrkou, Radvanice a Bartovice, Ostrava, uzavřeno, stavební práce, Od 18.10.2016 00:00 Do 15.12.2016 23:59, uzavírka místní komunikace z důvodu realizace splaškové kanalizace . Objížďka povede ...
  ulice Jižní, mezi křižovatkami ulic Zahradní a Zelená, Orlová, okr. Karviná, práce na silnici během dne, Od 05.12.2016 07:00 Do 16.12.2016 17:00, V rámci opravy havárie stoky DN 250, ul. Jižní, bude omezen ...
  ulice Adámkova, Vratimov, okr. Ostrava-město, most uzavřen, Od 01.12.2016 09:16 Do 09.12.2016 23:59

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace