Indonéská kuchyně: kuřecí polévka a křupavé rybí filé

Ani tuto sobotu jsme nezapomněli na pořad, který se věnuje příjemným záležitostem našeho života - a to dobrému jídlu a kulinářství. Za inspirací jsme tentokrát vyrazili do ostravské restaurace Poseidon a kuchařem Adamem Smrčkou. Nabídneme vám jeden z receptů indonéské kuchyně - a společně si připravíme drůbeží polévku se zázvorem a krevetami a křupavé rybí filé s jávskou rýží.



Kuřecí polévka s krevetami a čerstvým zázvorem

Potřebujeme:

kuřecí prso
loupané krevety
jarní cibulka
čerstvý zázvor
řapíkatý celer
česnek
sladká chilli omáčka
bílé víno
koriandr
olej
sůl


Příprava:

kuřecí prso nakrájíme na malé kousky a chvíli marinujeme. Marinádu jsme si připravili z oleje, koriandru, chilli, česneku a soli. Na oleji lehce zpěníme mladou cibulku, přidáme marinované maso a loupané krevety a postupně také na drobné kousky nakrájený řapíkatý celer, čerstvý zázvor a česnek. Ochutíme kapkou bílého vína a sladkou chilli omáčkou. Vše lehce osmažíme, zalejeme vývarem nebo vodou, minutku provaříme a polévku máme hotovou.


Křupavé rybí filé s jávskou rýží

Na Jávskou rýži potřebujeme:

rýže basmati
čerstvá paprika
anglická slanina
cibule
česnek
ústřicová a sladká sojová omáčka
olej
sůl

Příprava:

rýži basmati dáme vařit do osolené vody (vaříme jako těstoviny - větší množství vody), za občasného míchání vaříme do změknutí, poté vodu slijeme, rýži neproplachujeme. Mezitím si připravíme pikantní směs, kterou pak do rýže vmícháme - zlehka osmahneme cibuli, na kousky nakrájenou čerstvou papriku, česnek, anglickou slaninu, dochutíme ústřicovou a sladkou sojovou omáčkou.


Na Křupavé rybí filé potřebujeme:

pangasius
mouka
mléko
vejce
bílé víno
chilli paprička
kari
jarní cibilka
olej
sůl


Příprava:

kousky ryby namáčíme v těstíčku a z obou stran smažíme. Na přípravu těstíčka potřebujeme mouku, mléko vejce, trošku bílého vína, na kousky nakrájenou jarní cibulku a podle chuti kari, chilli papričku a sůl.

autor: čan