Smažené tresčí kousky se zeleninou, smažený banán s mandlemi

Říká se - Jiný kraj, jiný mrav. A i když vám v našem pravidelném magazínu tentokrát nabídneme recepty z čínské kuchyně, sami se přesvědčíte o tom, že to nebude bůhvíjaká exotika.

Šéfkuchař Jan Marjo totiž vsadí na zdravé a i pro nás dostupné suroviny a rychlou a jednoduchou přípravu. Těšit se můžete na Smažené tresčí kousky s jarní zeleninou a jasmínovou rýží a na Smažený banán s mandlovými lupínky.


Smažené tresčí kousky s jarní zeleninou

mražená treska
mražená jarní zelenina: brokolice, mrkev, jidášovo ucho
cuketa
hladká mouka
bramborová moučka
česnek
cukr
sůl
olej

Mraženou tresku rozmrazíme, osušíme a nakrájíme na menší kostky nebo plátky. Ty lehce osolíme a obalíme v hladké mouce. Smažíme je zprudka ve větším množství rozpáleného oleje, zhruba 4-5 minut do zlatova. Ve wok pánvi si připravíme zeleninu – do 1 - 1,5 dcl vody vmícháme lžičku česneku, půl lžičky soli, půl lžičky cukru, zahustíme lehce bramborovou moučkou a do ochucené směsi vmícháme na větší kousky nakrájenou zeleninu a opět zprudka a za stálého míchání zhruba 2-3 minuty vše společně restujeme. Do hotové zeleniny přidáme osmažené kousky tresky a ihned podáváme. Jako příloha je ideální dušená jasmínová rýže.


Smažený banán s mandlovými lupínky

banán
hladká mouka
kypřící prášek nebo jedlá soda
vejce
vlažná voda
olej
med
mandlové lupínky

Smažený banán s mandlovými lupínky

Nejprve si připravíme těstíčko – z hladké mouky, kypřícího prášku do pečiva nebo jedlé sody, celého vejce a vlažné vody vymícháme středně hustou směs. Banán nakrájíme na osm dílků. Kousky namáčíme v těstíčku a smažíme je v dostatečném množství rozpáleného oleje. Důležité je osmažit kuličky důkladně, aby těstíčko bylo dostatečně propečené a křupavé. Poté do zlata osmažené banánové kousky necháme okapat a na talířku je přelijeme medem. Nakonec lákavou porci posypeme mandlovými lupínky a přizdobit můžeme také kopečkem vanilkové zmrzliny.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.