Pečená kolínka ze selete, mascarpone s malinovým dipem

Za zajímavými recepty se tentokrát vydáváme do Orlové. Tamní restaurace Výtopna patří k vyhlášeným, a to nejen proto, že v ní nápoje a cukrovinky vozí hostům vláčky. Stejně tak zaujme pohled do jídelního lístku. Z něj nám šéfkuchařka Jitka Mikulová předvede přípravu Pečených kolínek ze selete, která se podávají s křupavým domácím chlebem. Milovníky dezertů pak potěšíme Jemným mascarpone s malinovým dipem a karamelovou trubičkou.


Pečená selečí kolínka

Suroviny:
Selečí kolínka
Kmín
Česnek
Sůl
Pivo
Cibule
Jablečný křen
Hořčice
Kyselá okurka
Beraní rohy
Nakládaná cibulka

Postup:
Selečí kolínka si den předem naložíme do marinády připravené z piva, česneku, kmínu a soli. Další den je uvaříme v hrnci s vodou doměkka. Anebo je můžeme za podlévání vodou doměkka péct v troubě. Vzniklý výpek poté slijeme a zahustíme tmavým cibulovým základem. Nepasírujeme. Do finální podoby dostaneme kolínka nejlépe dalším pečením v horkovzdušné troubě - 13 minut na 190 stupňů. Kolínka přitom na plech pokládáme kostí dolů, aby se kůže ze všech stran dozlatova opekla. Pokud budeme jako přílohu ke kolínkům podávat chléb, ať už obyčejný nebo plněný anglickou slaninou a mozzarelou, dáme ho ke kolínkům rozpéct na posledních pět minut. Upečená kolínka přelijeme připraveným výpekem a servírujeme s pikantní přílohou – nakrájenou kyselou okurkou, nakládanými cibulkami a beraními rohy. Omáčník nezapomeneme naplnit jablečným křenem a hořčici. Poté vše společně servírujeme.


Mascarpone s malinovým dipem

Suroviny:
Mascarpone
Smetana 33 procentní
Mražené nebo čerstvé maliny
Tortilla
Skořice
Cukr
Vanilkový cukr
Solamyl
Kompot z aloe
Čerstvá máta

Mascarpone s malinovým dipem

Postup:
Mascarpone rozmícháme se smetanou, cukrem a vanilkovým cukrem do hladkého krému. Maliny dáme mezitím vařit. Až jsou rozvařené zcela na kaši, zahustíme je troškou solamylu a osladíme. Dále si připravíme skořicovou trubičku – z plátku tortilly vyřízneme trojúhelník, který si nahřejeme v mikrovlnné troubě. Poté plátek zlehka navlhčíme vodou, posypeme cukrem se skořicí a svineme do trubičky. Tu sepneme párátkem a osmažíme v oleji. Do misky nebo hlubší průhledné sklenky pak vložíme nejprve vrstvu mascarpone, poté malinového dipu a opět masparpone. Nahoru přidáme vrstvu kompotu z aloe. Do takto připraveného dezertu zapíchneme skořicovou trubičku a nakonec jej ještě ozdobíme lístkem máty. Dobrou chuť!

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.