Recepty10. září  2017 v 08:49  

Aronie. Plody trpké chuti mají blahodárné účinky na organizmus

Plody arónie se podobají plodům jeřábu obecného, jen mají tmavou barvu - Foto: Soňa Vaicenbacherová

Plody arónie se podobají plodům jeřábu obecného, jen mají tmavou barvuFoto: Soňa Vaicenbacherová

Malé černé bobule trpce svíravé chuti. To jsou plody černého jeřábu, čili aronie. Mají mnohé blahodárné účinky na náš organismus. Jsou plné vitamínů a dokonce prý dokáží léčit mnohé choroby a zpomalit stárnutí. Právě teď je nejvyšší čas je z keřů otrhat dřív, než to za vás udělají ptáci.

Pan Petr Šimeček pěstuje ve Starých Hamrech aronie. Větve černého jeřábu má naroubované na stromy červených jeřabin. 

„Je to keř a je nízký, zavál by mi ho tady sníh. A kromě toho, když to dám na tu naši původní jeřabinu, tak ta má silný kořenový systém, že ty větve aronie mnohem lépe vyživuje, než kdyby to byl jen keř,“ vysvětluje pěstitel. 

Plody sklízí zpravidla během září. „Chce to vystihnout období, kdy plody do sebe naberou slunce, jsou šťavnaté a ještě se nescvrkávají. Za mrazu už je pozdě,“ dodává. 

Temnoplodec neboli aronie, také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Jejich jedlé černé plody jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin.
Zdroj: Wikipedie

Metod na zpracování plodů černého jeřábu je podle něj hodně. „Má matka kuličky jeřabin přidávala do hruškového kompotu a ty hrušky zůstávaly tvrdé, nerozvařovaly se. Já z nich vytlačím šťávu, zasyrova zakonzervuji cukrem v poměru 1:1. Takže je to syrová šťáva konzervovaná cukrem. Vydrží vám i deset let,“ nabízí tipy na zpracování. 

Ví také o pálení, výrobě likéru. Ten ale nedělá. Nicméně sladký sirup míchá s 40procentní kořalkou. „Vznikne tak griotka, ale je mnohem chutnější než ta z višní. Je o hodně lepší,“ přidává další tip. 

Pořad: Vařte s námi  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: neděle 08:40  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 24. listopadu  2017 v 17:57       rubrika: Recepty

    Játrová pochoutka

    Recept nám poslala paní Věra z Ostravy-Poruby. Píše, že tento recept sama vymyslela.

     
  • 23. listopadu  2017 v 17:05       rubrika: Recepty

    ‚Skřivánčí‘ polévka

    Paní Jarmila z Ostravy-Poruby, která ráda poslouchá naše vysílání, nám napsala, že by také chtěla přispět svou ‚troškou do mlýna‘. A tak nám poslala recept, který je velmi oblíbený v jejich rodině. Skřivánčí polévka...

     
  • 22. listopadu  2017 v 16:58       rubrika: Recepty

    Škvarkové placičky

    Internetová kuchařka Ostravské rozhlasové rodinky je bohatší o recept na škvarkové placičky, který nám poslala paní Elena z Ostravy-Poruby. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 20 placiček.

     
Moravskoslezský kraj
  Od 25.11.2017 04:20 do 06:25; v ulici Padlých hrdinů v obci Havířov okres Karviná; u zastávky Pacalůvka.; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; neprůjezdná zpevněná krajnice; pro poruchu odstavené NA, ...
  silnice I/48, v katastru obce Sedlnice, část obce Borovec - v katastru obce Šenov u Nového Jičína, okr. Nový Jičín, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 25.11.2017 07:00 Do 15.12.2017 23:59, ...
  silnice I/48, v katastru obce Šenov u Nového Jičína - v katastru obce Sedlnice, část obce Borovec, okr. Nový Jičín, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 25.11.2017 07:00 Do 15.12.2017 23:59, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace