Recepty10. září  2017 v 08:49  

Aronie. Plody trpké chuti mají blahodárné účinky na organizmus

Plody arónie se podobají plodům jeřábu obecného, jen mají tmavou barvu - Foto: Soňa Vaicenbacherová

Plody arónie se podobají plodům jeřábu obecného, jen mají tmavou barvuFoto: Soňa Vaicenbacherová

Malé černé bobule trpce svíravé chuti. To jsou plody černého jeřábu, čili aronie. Mají mnohé blahodárné účinky na náš organismus. Jsou plné vitamínů a dokonce prý dokáží léčit mnohé choroby a zpomalit stárnutí. Právě teď je nejvyšší čas je z keřů otrhat dřív, než to za vás udělají ptáci.

Pan Petr Šimeček pěstuje ve Starých Hamrech aronie. Větve černého jeřábu má naroubované na stromy červených jeřabin. 

„Je to keř a je nízký, zavál by mi ho tady sníh. A kromě toho, když to dám na tu naši původní jeřabinu, tak ta má silný kořenový systém, že ty větve aronie mnohem lépe vyživuje, než kdyby to byl jen keř,“ vysvětluje pěstitel. 

Plody sklízí zpravidla během září. „Chce to vystihnout období, kdy plody do sebe naberou slunce, jsou šťavnaté a ještě se nescvrkávají. Za mrazu už je pozdě,“ dodává. 

Temnoplodec neboli aronie, také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Jejich jedlé černé plody jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin.
Zdroj: Wikipedie

Metod na zpracování plodů černého jeřábu je podle něj hodně. „Má matka kuličky jeřabin přidávala do hruškového kompotu a ty hrušky zůstávaly tvrdé, nerozvařovaly se. Já z nich vytlačím šťávu, zasyrova zakonzervuji cukrem v poměru 1:1. Takže je to syrová šťáva konzervovaná cukrem. Vydrží vám i deset let,“ nabízí tipy na zpracování. 

Ví také o pálení, výrobě likéru. Ten ale nedělá. Nicméně sladký sirup míchá s 40procentní kořalkou. „Vznikne tak griotka, ale je mnohem chutnější než ta z višní. Je o hodně lepší,“ přidává další tip. 

Pořad: Vařte s námi  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: neděle 08:40  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. února  2018 v 17:04       rubrika: Recepty

    Špekové knedlíky s kysaným zelím

    Recept nám pro Ostravskou rozhlasovou rodinku poslala paní Anna z Oldřišova. Píše, že špekové knedlíky s kysaným zelím jsou u nich v rodině velmi oblíbené.

     
  • 19. února  2018 v 18:45       rubrika: Recepty

    Česnekový bůček

    Paní Miluška z Ostravy-Zábřehu se probírala rodinnými recepty, které jim u nich doma chutnají a které se dědí z generace na generaci. A poslala nám jeden z nich, recept na česnekový bůček.

     
  • 16. února  2018 v 17:01       rubrika: Recepty

    Ruský salát

    Je to vlastně recept na bramborový salát vhodný třeba k řízku. Jak píše pan Jaromír z Ostravy-Zábřehu, salátu říkají ‚ruský‘ proto, že jedna z ingrediencí ho zbarví do červena. A jak pan Jaromír dodává, o tento recept...

     
Moravskoslezský kraj
  D1, mezi km 359 a 356.9, ve směru Praha, práce na silnici, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 18.01.2018 14:25 Do 02.04.2018 23:59, havarijní stav vozovky
  D1, km 356.9, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 17.02.2018 05:45 Do 23.02.2018 18:00, výtluk ve vozovce, příprava pracovního místa před opravou výtluku, údržba a opravy ...
  Od 15.2.2018 07:05 do 20.3.2018 12:00; na silnici 56 mezi obcemi Ostravice a Bílá okres Frýdek-Místek , délka 19km; uzavřeno pro těžká vozidla nad 12 tun

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace