Recepty10. září  2017 v 08:49  

Aronie. Plody trpké chuti mají blahodárné účinky na organizmus

Plody arónie se podobají plodům jeřábu obecného, jen mají tmavou barvu - Foto: Soňa Vaicenbacherová

Plody arónie se podobají plodům jeřábu obecného, jen mají tmavou barvuFoto: Soňa Vaicenbacherová

Malé černé bobule trpce svíravé chuti. To jsou plody černého jeřábu, čili aronie. Mají mnohé blahodárné účinky na náš organismus. Jsou plné vitamínů a dokonce prý dokáží léčit mnohé choroby a zpomalit stárnutí. Právě teď je nejvyšší čas je z keřů otrhat dřív, než to za vás udělají ptáci.

Pan Petr Šimeček pěstuje ve Starých Hamrech aronie. Větve černého jeřábu má naroubované na stromy červených jeřabin. 

„Je to keř a je nízký, zavál by mi ho tady sníh. A kromě toho, když to dám na tu naši původní jeřabinu, tak ta má silný kořenový systém, že ty větve aronie mnohem lépe vyživuje, než kdyby to byl jen keř,“ vysvětluje pěstitel. 

Plody sklízí zpravidla během září. „Chce to vystihnout období, kdy plody do sebe naberou slunce, jsou šťavnaté a ještě se nescvrkávají. Za mrazu už je pozdě,“ dodává. 

Temnoplodec neboli aronie, také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Jejich jedlé černé plody jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin.
Zdroj: Wikipedie

Metod na zpracování plodů černého jeřábu je podle něj hodně. „Má matka kuličky jeřabin přidávala do hruškového kompotu a ty hrušky zůstávaly tvrdé, nerozvařovaly se. Já z nich vytlačím šťávu, zasyrova zakonzervuji cukrem v poměru 1:1. Takže je to syrová šťáva konzervovaná cukrem. Vydrží vám i deset let,“ nabízí tipy na zpracování. 

Ví také o pálení, výrobě likéru. Ten ale nedělá. Nicméně sladký sirup míchá s 40procentní kořalkou. „Vznikne tak griotka, ale je mnohem chutnější než ta z višní. Je o hodně lepší,“ přidává další tip. 

Pořad: Vařte s námi  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: neděle 08:40  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 22. září  2017 v 17:05       rubrika: Recepty

    Bábovka ze šlehačky

    Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku citujeme z dopisu, který nám poslala paní Anežka z Horní Suché. Je to její recept na bábovku ze šlehačky.

     
  • 21. září  2017 v 16:52       rubrika: Recepty

    Tatarák bez masa

    Paní Terezie z Šilheřovic obohatila kuchařku Ostravské rozhlasové rodinky o další recept. Je to recept na tatarák bez masa – říkejme mu třeba ‚Úsporný tatarák‘.

     
  • 20. září  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Kuřecí prsa na medu

    Další z receptů pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Lenka z Ostravy, je to její recept na kuřecí prsa na medu.

     
Moravskoslezský kraj
  (ulice Vítkovická), Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava, pravý jízdní pruh uzavřen, stavební práce, Od 26.09.2017 00:00 Do 05.10.2017 23:59, „Výměna kolejnic, dojde k částečné uzavírce jednoho jízdního ...
  silnice III/4739, Kaňovice - Dolní Datyně, okr. Karviná., práce na silnici, střídavý jednosměrný provoz, Od 25.09.2017 00:00 Do 15.10.2017 23:59, "Souvislé opravy povrchu silnice", Vydal: Magistrát města ...
  silnice III/46810, Petrovice u Karviné, část obce Závada, okr. Karviná, stavební práce, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 27.09.2017 06:00 Do 09.11.2017 17:59, Částečná uzavírka silnice III/46810 ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace