Bažantí prsa na žampionech

Dobrůtky jsou tentokrát malou předzvěstí blížících se tradičních podzimních zvěřinových hodů. Jako základ našeho menu jsme si vybrali bažantí maso, přesněji řečeno bažantí prsíčka, která budeme připravovat na slanině a žampionech v kuchyni restaurace Zlatý lev v Ostravě, které teď vládne šéfkuchař Zdeněk Valenta.


Recept na bažantí prsa na žampionech

Suroviny:
- 2 bažantí prsa (na osobu)
- 2 větší žampiony
- sádlo
- anglická slanina (lepší jsou hrubší plátky)
- steakové koření
- sůl
- vývar (nebo voda)
- čerstvé bylinky

Postup:
Bažantí prsa omyjeme osušíme, osolíme a okořeníme. Připravíme si dva přes sebe mírně přeložené plátky slaniny, na něj položíme maso a srolujeme do závitku. Můžeme zpevnit provázkem, špejlí apod. Poté závitky zprudka restujeme cca 4 minuty na každé straně na prudce rozpáleném sádle. Pozor, ať se tuk nepřepálí. Poté dáme maso na kraj pánvičky a přidáme na měsíčky nakrájené omyté žampiony. Opět restujeme (mezitím hlídáme na pánvičce i maso a případně otočíme) asi 4 minuty. Nakonec podlijeme vývarem (nebo vodou) a necháme dusit pod pokličkou do měkka.

Jako přílohu volíme brambory v podobě brambor vařených, šťouchaných, opékaných nebo jen zeleninovou přílohu.

Hotové maso podáváme na běžném talíři, před servírováním jej můžeme podélně rozkrojit a na talíř naaranžovat tak, aby bylo vidět maso v řezu. Přelijeme výpekem s pár kousky žampionů, zbytek žampiónů dáme vedle masa.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.