Biskupský chlebíček z pohankové mouky

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Lenka Proboszová z Ropice. Podle jejího receptu si upečeme biskupský chlebíček. A pozor, paní Lenka doporučuje použít pohankovou mouku, takže jde o bezlepkový biskupský chlebíček, na kterém si mohou bez obav pochutnat i celiatici a všichni, kdo drží bezlepkovou dietu.

Suroviny:
- 4 vejce
- 140 g cukru moučky
- 140 g másla
- 140 g pohankové mouky
- kandované ovoce
- hrst nasekaných ořechů
- 50 g rozinek
- prášek do pečiva
- případně i jahody nebo jine ovoce

Postup:
Žloutky s cukrem a máslem třeme 20 minut, potom přidáme kandované ovoce, ořechy a rozinky, případě jiné ovoce a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a pohankovou mouku s práškem do pečiva.

Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme v chlebíčkové formě nebo srnčím hřbetě asi 1 hodinu.

Hotový chlebíček můžeme samozřejmě ještě zalít čokoládovou polevou, jak se to často u biskupských chlebíčků dělá, ale nutné to není.

Paní Lence děkujeme za recept a jako dárek jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo