Carpaccio z červené řepy s uzeným lososem

Carpaccio. Typ jídla, které dostalo jméno po malíři jménem Vittore Carpaccio, má kořeny v Itálii. Oblíbené barvy tohoto umělce - cihlově červená a béžově bílá - totiž připomínaly i vyhlášenou pochoutku, takže se ji tehdejší šéfkuchař rozhodl pojmenovat podle malíře.

Carpacciem můžeme prakticky nazývat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova v souvislé vrstvě a ochucené nebo doplněné studenou omáčkou. Jedno takové carpaccio si připravíme s šéfkuchařem petrem Dibdiakem a základem pro ně bude červená řepa a losos.


Carpaccio z červené řepy s uzeným lososem

Suroviny:
- červená řepa
- olivový olej
- jablečný (hroznový) ocet
- mletý cukr
- marinovaný losos
- zeleninová obloha
- citron
- toast jako příloha

Postup:
Červenou řepu omyjeme a dáme v celku péci do trouby při 160 stupních asi 60 minut. Poté ji vytáhneme, oloupeme (třeba škrabkou na brambory) a necháme vychladnout. Vychladlou řepu nakrájíme na velmi tenké plátky. Pokud máme doma elektrický kráječ, použijeme ho. Plátky řepy promastíme olivovým olejem, přidáme ocet a trochu mletého cukru a necháme minimálně 2 hodiny v chladu odležet.
Po odležení prokládáme na talíři řepu s plátky lososa, přizdobíme čerstvou zeleninou, plátkem citrónu a podáváme s pečivem, nejlépe s opečeným toastem.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.