Chlebové knedlíky

Každý týden vám v sobotním čase mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou nabízíme inspiraci pro přípravu vašeho nedělního oběda. A dnes tomu nebude jinak. Chystáte-li se o víkendu své rodině servírovat třeba nějakou dobrou omáčku či pečeni, poslechněte si určitě náš kulinářský pořad s Aničkou Gregořicovou z Hněvošic, která nám připraví domácí chlebové knedlíky.



Recept na chlebové knedlíky

Suroviny:
- 5 krajíčků staršího chleba
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouka
- 150 g anglická slanina
- 1 větší cibule
- 400 ml teplé vody
- kypřící prášek
- sůl


Postup:

Chleba nakrájený na kostičky namočíme na cca půl hodiny do teplé vody. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a napolo vysmažíme v rendlíku. Poté přidáme najemno nakrájenou cibuli a společně ještě osmažíme tak, aby cibule byla „skleněná“. Směs necháme vychladnout.

Slaninu a cibuli smícháme se 2 vajíčky, chlebem, polohrubou moku, kypřícím práškem, solí a uhněteme těsto. To poté dáme do jedné větší formy , např. srnčího hřbetu, nebo do formy na tzv.muffiny a zapečeme v troubě. Pokud máme doma mikrovlnku, je všechno mnohem snazší. Těsto ve formě na muffiny necháme tepelně upravovat na nejvyšších výkonu pouhé 2,5 - 3 minuty, v srnčím hřbetu 5 - 7 minut.

Knedlíky podáváme s pečeným masem, s omáčkami, ale výborně i samostatně po studenu třeba k pivu.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.