Čočka s rýží
Pan Petr z Ostravy, který nám do Ostravské rozhlasové rodinky recept poslal, píše, že o této pro českou kuchyni netypické kombinaci se poprvé dočetl už kdysi v knížce Pavla Kohouta Kde je zakopán pes. To je sice román, ale o tomto jídle se tam píše. Pan Petr začal tuto kombinaci zkoušet a zjistil, že jde o velice chutné jídlo.
Suroviny:
- hrnek velkozrnné čočky
- hrnek rýže
- 5 až 7 cibulí (podle velikosti)
- špek (nebo olej)
- sůl
Postup:
Čočku na hodinu namočíme do vody a pak ji vaříme 15 minut. Pak přidáme rýži a vaříme ještě 20 minut. Osmažíme špek a nakrájenou cibuli, nebo osmažíme cibuli na oleji. Smícháme s čočkou a rýží. Podáváme s kyselou okurkou.
Samozřejmě můžete podávat třeba i s klobásou, ale není to nutné – určitě si pochutnáte i bez ní.
Děkujeme panu Petrovi za recept a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.