Domácí chléb
Kuchařka Ostravské rozhlasové rodinky je bohatší o recept paní Růženy Kopecké z Hovězí. Poslala nám recept, jak si upéct domácí chleba, který je prý moc dobrý a všem z rodiny paní Růženy moc chutná.
Suroviny:
- 4 krajíce staršího chleba bez kůrky
- 0,5 l studené vody
- 1 kg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky kmínu
- 50 g droždí
- 0,25 l vlažné vody
Postup:
1. Nejprve rozdrobíme do hrnce 4 krajíce staršího chleba bez kůrky a zalijeme půllitrem studené vody. Necháme odpočinout a pak rozkvedláme na kaši.
2. Mezitím dáme do mísy 1 kg hladké mouky, přidáme sůl, kmín a poté i rozkvedlané krajíce chleba.
3. Kvasnice dáme do čtvrt litru vlažné vody a vlijeme do mouky. Vše vypracujeme v hladké těsto, nejlépe až se těsto nechytá mísy.
4. Těsto necháme asi hodinu a půl kynout a pak uděláme bochánek, který dáme na plech. Pozor, před pečením ještě potřeme bochánek studenou vodou a propícháme.
5. Pečeme asi hodinu a půl při teplotě 180 °C. Do trouby dáme i hrnek se studenou vodou.
Paní Růženě děkujeme za recept a posíláme odměnu – tričko Ostravské rozlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.