Domácí škvarky a sádlo

Ostravská rozhlasová rodinka má ve své ‚virtuální kuchařce‘ další recept. Pan Roman z Karviné nám poslal recept na domácí škvarky a sádlo. Je to totiž něco úplně jiného, když si je člověk sám vyškvaří. Pan Roman o tom ví své a také proto se s námi podělil o následující recept.

Suroviny:
- 1 kg syrového vepřového sádla bez kůže
- 4 lžíce studené vody
- 4 lžíce mléka

Postup:
Sádlo nakrájíme na kostky (velikost záleží na nás, ale pan Roman doporučuje tak 2x2 cm), vhodíme do kastrolu, přidáme vodu a plotnu nebo hořák zapneme na plný výkon, promícháme, až se sádlo rozvoní a začne se topit, plamen snížíme na minimum, občas promícháme a šťouchadlem na brambory sádlové kostky tlačíme ke dnu.

Jakmile škvarky zezlátnou, vybereme je děrovanou lžící do misky a sádlo opatrně přes sítko slijeme do sklenice.

Ale to ještě není všechno! Škvarky vrátíme zpět do kastrolu, přidáme mléko a zesílíme plamen a mícháme, dokud se mléko neodpaří. Fígl s mlékem určitě znáte mnozí z vás, bez toho by prý škvarky nebyly tak dobré.

Dejte si při škvaření pozor na teplotu. Když je příliš vysoká, sádlo dostane nepříjemný zápach. Když je moc nízká, tak pak vyškvařené sádlo a škvarky zase mají nevýraznou chuť a nevydrží moc dlouho. Ideální teplota je prý 120 °C.

A ještě jedno doporučení - předtím, než začnete syrové sádlo krájet na kostky, dejte ho vychladit. Trochu ztuhne a bude se vám mnohem lépe krájet.

Děkujeme panu Romanovi za recept a za rady, jako odměnu mu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.