Recepty17. listopadu  2017 v 17:10  

Domácí škvarky a sádlo

Škvarky. Ještě jsou teplé (ilustr. foto) - Foto: Stanislava Brádlová

Škvarky. Ještě jsou teplé (ilustr. foto)Foto: Stanislava Brádlová

Ostravská rozhlasová rodinka má ve své ‚virtuální kuchařce‘ další recept. Pan Roman z Karviné nám poslal recept na domácí škvarky a sádlo. Je to totiž něco úplně jiného, když si je člověk sám vyškvaří. Pan Roman o tom ví své a také proto se s námi podělil o následující recept.

Suroviny:
- 1 kg syrového vepřového sádla bez kůže
- 4 lžíce studené vody
- 4 lžíce mléka 

Postup:
Sádlo nakrájíme na kostky (velikost záleží na nás, ale pan Roman doporučuje tak 2x2 cm), vhodíme do kastrolu, přidáme vodu a plotnu nebo hořák zapneme na plný výkon, promícháme, až se sádlo rozvoní a začne se topit, plamen snížíme na minimum, občas promícháme a šťouchadlem na brambory sádlové kostky tlačíme ke dnu. 

Jakmile škvarky zezlátnou, vybereme je děrovanou lžící do misky a sádlo opatrně přes sítko slijeme do sklenice. 

Ale to ještě není všechno! Škvarky vrátíme zpět do kastrolu, přidáme mléko a zesílíme plamen a mícháme, dokud se mléko neodpaří. Fígl s mlékem určitě znáte mnozí z vás, bez toho by prý škvarky nebyly tak dobré. 

Dejte si při škvaření pozor na teplotu. Když je příliš vysoká, sádlo dostane nepříjemný zápach. Když je moc nízká, tak pak vyškvařené sádlo a škvarky zase mají nevýraznou chuť a nevydrží moc dlouho. Ideální teplota je prý 120 °C. 

A ještě jedno doporučení - předtím, než začnete syrové sádlo krájet na kostky, dejte ho vychladit. Trochu ztuhne a bude se vám mnohem lépe krájet. 

Vaříme s rozhlasem

Děkujeme panu Romanovi za recept a za rady, jako odměnu mu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky. 

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka. 

Autor:   posluchači ČRo
Pořad: Ostravská rozhlasová rodinka  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: pondělí-pátek 17:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Nepečené vánoční pralinky

    Máte rádi sladké? V tom případě si určitě přijdete na své, když vyzkoušíte recept, který nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslala paní Eva Lachová z Moravské Ostravy. Poradí nám, jak vyrobit nepečené vánoční pra...

     
  • 8. prosince  2017 v 17:04       rubrika: Recepty

    Pivní salát

    Recept je od paní Lucie Kuchařové z Dolního Benešova. V dopise mj. píše, že jde o původně rozhlasový recept, který ale postupně vylepšila. Rodině prý moc chutná, a tak se o něj podělila i v Ostravské rozhlasové rodince....

     
  • 7. prosince  2017 v 17:01       rubrika: Recepty

    Slanoví aneb slané cukroví

    Dnešní recept Ostravské rozhlasové rodinky bude pro ty, kteří nemají rádi sladké cukroví. Poslala nám ho paní Marie z Ostravy-Zábřehu a říká mu slanoví. Píše, že ho peče ze dvou dávek, protože její chlapi ho mají moc...

     
Moravskoslezský kraj
  Od 12.12.2017 08:30 do 10:35; v ulicích Zelená, Frýdecká v obci Třinec okres Frýdek-Místek , délka 53m; nehoda; 3 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 3x OA, bez zranění.
  Od 12.12.2017 08:25 do 09:25; na silnici 58 u obce Příbor okres Nový Jičín; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; olej na vozovce
  Od 12.12.2017 07:50 do 09:55; na silnici 56 v obci Frýdlant nad Ostravicí okres Frýdek-Místek; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2x OA, bez zranění.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace