Recepty17. listopadu  2017 v 17:10  

Domácí škvarky a sádlo

Škvarky. Ještě jsou teplé (ilustr. foto) - Foto: Stanislava Brádlová

Škvarky. Ještě jsou teplé (ilustr. foto)Foto: Stanislava Brádlová

Ostravská rozhlasová rodinka má ve své ‚virtuální kuchařce‘ další recept. Pan Roman z Karviné nám poslal recept na domácí škvarky a sádlo. Je to totiž něco úplně jiného, když si je člověk sám vyškvaří. Pan Roman o tom ví své a také proto se s námi podělil o následující recept.

Suroviny:
- 1 kg syrového vepřového sádla bez kůže
- 4 lžíce studené vody
- 4 lžíce mléka 

Postup:
Sádlo nakrájíme na kostky (velikost záleží na nás, ale pan Roman doporučuje tak 2x2 cm), vhodíme do kastrolu, přidáme vodu a plotnu nebo hořák zapneme na plný výkon, promícháme, až se sádlo rozvoní a začne se topit, plamen snížíme na minimum, občas promícháme a šťouchadlem na brambory sádlové kostky tlačíme ke dnu. 

Jakmile škvarky zezlátnou, vybereme je děrovanou lžící do misky a sádlo opatrně přes sítko slijeme do sklenice. 

Ale to ještě není všechno! Škvarky vrátíme zpět do kastrolu, přidáme mléko a zesílíme plamen a mícháme, dokud se mléko neodpaří. Fígl s mlékem určitě znáte mnozí z vás, bez toho by prý škvarky nebyly tak dobré. 

Dejte si při škvaření pozor na teplotu. Když je příliš vysoká, sádlo dostane nepříjemný zápach. Když je moc nízká, tak pak vyškvařené sádlo a škvarky zase mají nevýraznou chuť a nevydrží moc dlouho. Ideální teplota je prý 120 °C. 

A ještě jedno doporučení - předtím, než začnete syrové sádlo krájet na kostky, dejte ho vychladit. Trochu ztuhne a bude se vám mnohem lépe krájet. 

Vaříme s rozhlasem

Děkujeme panu Romanovi za recept a za rady, jako odměnu mu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky. 

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka. 

Autor:   posluchači ČRo
Pořad: Ostravská rozhlasová rodinka  |  Stanice: Ostrava
Čas vysílání: pondělí-pátek 17:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 16. února  2018 v 17:01       rubrika: Recepty

    Ruský salát

    Je to vlastně recept na bramborový salát vhodný třeba k řízku. Jak píše pan Jaromír z Ostravy-Zábřehu, salátu říkají ‚ruský‘ proto, že jedna z ingrediencí ho zbarví do červena. A jak pan Jaromír dodává, o tento recept...

     
  • 15. února  2018 v 17:05       rubrika: Recepty

    Kefírová bábovka

    Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku vybíráme z dopisu paní Aničky z Kunčiček. Je to recept na její oblíbenou kefírovou bábovku.

     
  • 14. února  2018 v 17:04       rubrika: Recepty

    Zapečené filé

    Je to taková rychlovka, píše nám paní Jarmila ze Zelinkovic. Právě ona se postarala o další recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku. Je to jednoduchý recept na zapečené filé. Množství zvolte podle počtu osob a vaší...

     
Moravskoslezský kraj
  Od 19.2.2018 09:55 do 12:00; na silnici 48 u obce Libhošť okres Nový Jičín; zúžení oprava přestavba silnice 1/48; světelná signalizace mimo provoz, silný provoz; výstražná světla v poruše, pracuje se ...
  Od 19.2.2018 08:35 do 11:10; v ulici 1. máje v obci Třinec okres Frýdek-Místek; křižovatka s ul. Frýdeckou; hromadná nehoda; 3 havarovaná vozidla; Pozor! Očekávejte zdržení; 3x OA bez zranění
  D1, km 356.9, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 17.02.2018 05:45 Do 21.02.2018 08:00, výtluk ve vozovce, příprava pracovního místa před opravou výtluku, údržba a opravy ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace