Domácí smetanové želé

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Marie Košáková z Bohumína a je to recept na domácí smetanové želé.

Suroviny:
- 3 vejce
- 4 až 5 polévkových lžic cukru (krupice nebo krystal)
- 180 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce teplé vody
- ovocná marmeláda
- smetana ke šlehání
- 2x ochucená ovocná želatina stejné barvy (paní Marie má nejlepší zkušenost s polskou Galaretkou)

Postup:
Vejce s cukrem šleháme v teplé vodní lázni do potřebného zhoustnutí (hmota zhruba zdvojnásobí objem, zbělá a stane se pevná), poté zvolna zalejeme olej s vodou a pak zcela lehce, pomocí vařechy zamícháme mouku, kterou jsme předtím prosili. Takto připravenou hmotu přelejeme do připravené dortové formy, jejíž dno jsme vymastili a vysypali hrubou moukou, nebo strouhankou. Pečeme při teplotě zhruba 170 až 180 °C asi 15 až 20 minut.

Mezitím si uvaříme želatinu dle návodu. Na 2 galaretky dává paní Marie 800 ml vody. Část připravené želatiny odlejeme do sklenice, nebo hrníčku, zbytek se snažíme za občasného promíchání vychladit. Musíme získat hmotu, která začíná želírovat. Pro urychlení je možno umístit v chladničce. Nezapomeneme však občas promíchávat, aby hmota tuhla v celé vrstvě stejnoměrně. Stane-li se, že hmota ztuhne příliš, je možné ji znovu na mírném ohni rozehřát a celý proces opakovat. V okamžiku, kdy želatina začíná tuhnout, si ušleháme šlehačku a zlehka ji propojíme se želatinou.

Mezitím jsme si již vychladlý upečený korpus potřeli marmeládou. Je dobré použít podobnou chuť marmelády a želatiny. Připravenou směsí smetany a galaretky zalejeme potřený korpus a necháme ztuhnout, což trvá asi půl hodiny. Poté povrch dortu polejeme zbytkem želatiny, který jsme si odložili. Poléváme zlehka pomocí lžíce. Opět necháme ztuhnout (nejlépe do druhého dne v lednici).

Zcela tuhý dort vytáhneme z formy (za předpokladu, že máme dortovou formu s otevírací hranou) a nařežeme na potřebný počet kousků. Nemáme-li odnímatelnou formu, řežeme přímo v ní. Získáme zcela noblesní zákusek, který je možno pro slavností příležitost ještě vylepšit tím, že povrch dozdobíme ušlehanou šlehačkou a kouskem čerstvého, nebo kompotového ovoce.

Paní Marii z Bohumína děkujeme za recept a přidáváme ještě její doporučení, že co se týče nápoje, tak má nejraději dobře vychlazenou pravou valašskou slivovičku. Paní Marii posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a knížku Pavla Maurera, která se týká gastronomie a jmenuje se Nejezte blbě.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.