Dýňová marmeláda

Recept na dýňovou marmeládu pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna Szudárová z Ostravy-Dubiny. A protože dýní je teď na podzim k sehnání dost, tak je určitě vhodný čas k tomuto receptu.

Suroviny:
- 2 kg dýně Hokaido (může být i dýně máslová)
- citron
- pomeranč
- 1 kg želírovacího cukru
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 l vody

Postup:
Dýni, citron a pomeranč nakrájíme na kostky (paní Anna někdy přidává i mrkev), dáme do vody, přidáme zázvor a vaříme asi 40 minut.

Poté vše rozmixujeme (ale ne příliš najemno, necháme větší kousky), přidáme želírovací cukr a znovu povaříme – asi 15 minut.

Poté už dáváme do čistých sklenic, které uzavřeme a otočíme dnem nahoru a tak je necháme aspoň 5 hodin.

Děkujeme paní Anně za recept a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.