Gratinované brambory s kysaným zelím a klobásou, jarní salát

Obec Kozlovice leží na úpatí Ondřejníku a kamenem, co by dohodil, je to také na Hukvaldy. Pro recepty jsme se proto vydali do areálu Na mlýně, který je jako stvořený k malému výletnímu zastavení. U potoka Ondřejnice stával už před staletími vodní mlýn a i dnes je spolu s roubenkami, kapličkou a stylovým hostincem na co se dívat. My ale Na mlýně míříme tentokrát do kuchyně – recepty pro nás vybral kuchař Petr Mašlonka - Gratinované brambory s kysaným zelím a klobásou a Jarní salát s domácím dresinkem.


Gratinované brambory s kysaným zelím a klobásou (pro 4 osoby)

Suroviny:
- 1200 g brambor
- 300 g klobásy
- 300 g anglické slaniny
- 300 g cibule
- 400 kysaného zelí
- 200 ml smetany
- máslo na vymazání zapékací misky
- pepř
- česnek
- sůl
- tymián
- majoránka

Postup:
Syrové oloupané brambory nakrájíme vlnkovaným nožem na asi půlcentimetrové plátky. Ve větší nádobě je promícháme s třicetiprocentní smetanou a pokud možno čerstvým kořením. Na pánvi osmahneme plátky slaniny, na půlměsíčky nakrájenou cibuli, klobásu a kousek jemně nakrájeného česneku. Poté do zapékací misky klademe postupně vrstvu brambor, vrstvu slaniny s klobásou, dále propláchnuté a vymačkané kysané zelí a nakonec opět vrstvu brambor. V troubě vše zapékáme při teplotě 155 stupňů 40 minut.


Jarní salát s domácím dresinkem

Suroviny:
- směs různých salátových listů
- paprika
- rajče
- vejce
- hořčice
- bylinky
- olivový olej
- citrónová šťáva
- lák z okurek
- sůl

Jarní salát s domácím dresinkem

Postup:
Nejprve si připravíme dresink – celé vejce rozklepneme do skleněné nádoby a začneme ho šlehat ponorným mixérem. K vejci pomalu, postupně přiléváme olej, až nám směs začne houstnout. Přidáme hořčici a sůl a dále přidáváme olej a šleháme. Nakonec dresink dochutíme kořením, solí, citrónovou šťávou a lehce rozředíme lákem z okurek.
Do misky nakrájíme nebo natrháme saláty nejrůznějších druhů, na ně přidáme několik proužků papriky a kousky rajčete. Vše přelijeme dresinkem a dozdobíme zelenou petrželkou.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.