Hrníčkový perník
Recept nám poslala paní Danuše z Frýdlantu nad Ostravicí.
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1,5 hrnku krupicového cukru
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 2 hrnky mléka
- 2 celá vejce
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
- jakákoliv zavařenina na potření
- čokoládová poleva
Postup:
Vyhřejeme troubu na 180 °C, hlubší plech vyložíme pečícím papírem, v misce smícháme oba druhy mouky, krupicový cukr, kypřící prášek a kakao, přidáme mléko, vejce a nakonec máslo, nebo olej. Rozmícháme a těsto nalijeme na plech.
Perník pečeme 20 minut, pak se přesvědčíme, že je hotový: zapíchneme do něj špejli, měla by zůstat čistá.
Necháme vychladnout na plechu, pak ho podélně přepůlíme, spodní část namažeme zavařeninou a přiložíme horní díl a pocukrujeme. Nakrájíme a máme hotovo!
Přejeme dobrou chuť a paní Danuši posíláme tričko ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.