Jablečná buchta

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Maria Křížková z Valašského Meziříčí. Píše, že je to recept její maminky, která má 96 let.

Suroviny:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1/2 kostky tuku na pečení
- 12 dkg cukru krystal
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 kg jablek na náplň (lepší jsou kyselejší)

Postup:
1, Všechny integrence smícháme a těsto dáme odpočinout.
2, Jablka nastrouháme na hrubo a dáme dusit. Až jsou měkká, tak je odstavíme.
3, Těsto si rozdělime na 3 stejné části.
4, Připravíme si plech o rozměrech 20 x 32 cm a na pečícím papíře upečeme z těsta postupně 3 placky.
5, Po vychladnutí namažeme na první placku jablka, na ně dáme druhou placku, opět namažeme jablka a nahoru třetí placku.
6, Přikryjeme alobalem a zatížíme. Buchta je prý nejlepší, když trochu změkne.

Paní Maria píše, že na tuto buchtu spotřebuje v zimě zhruba sedmičku zavařených nastrouhaných jablek, ale že můžeme dát klidně i víc. A do jablek nedává žádný cukr, ani skořici.

Přejeme dobrou chuť a paní Marii posíláme odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky a CD.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.