Jablečný hřbet
Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Markéta Proboszová z Ropice. Podle jejího oblíbeného receptu si upečeme jablečný hřbet.
Suroviny:
- 3 vejce
- 150 g cukru moučky
- 150 g nastrouhaných jablek
- 3 polévkové lžíce krupice
- 1,5 lžíce kakaa
- 80 g mletých ořechů
- 1,5 lžíce hladké mouky
- půl prášku do pečiva
Postup:
Vejce (žloutky i bílky) šleháme s cukrem, pak přidáme nastrouhaná jablka a všechny další suroviny a zamícháme.
Formu nejprve vymažeme a vysypeme a poté naplníme těstem a pečeme v mírné troubě 40 minut.
Paní Markétě děkujeme za recept a jako dárek jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.
Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.