Jak na smažený sýr, aby nám při přípravě nevytekl

Máme pro vás recept, který nám poslal pan František z Ostravy. Píše, že má hodně rád smažený sýr, ale že se mu dlouho nedařilo ho doma připravit tak, jako v restauraci. Tak začal pátrat na internetu, vyptávat se kuchařů a zkoušet v praxi různé finty a vychytávky, aby sýr z obalu nevytekl a byl to prostě dobrý smažák.

Co tedy doporučuje pan František? Koupíme si obyčejný třicetiprocentní eidam a z něj ukrojíme asi centimetr tlustý plátek na jednu porci smažáku. Pan František doporučuje zapomenout na nízkotučné varianty sýru, ty se smaží špatně.

Připravíme si trojobal ze strouhanky, polohrubé mouky a vajíčka. Polohrubá mouka prý zabrání tomu, aby nám sýr při smažení vytekl. A ani nemusíme obalovat dvakrát, jak někteří doporučují – s polohrubou moukou stačí jednou.

A pak – pozor, to je další vychytávka – obalený sýr dáme před smažením asi na 20 minut do mražáku.

A pak už smažíme. Sýr potřebuje dost oleje, takže můžete na smažení použít buď pánev, nebo i menší hrnec. Během smažení musíme se sýrem manipulovat velmi opatrně, abychom neporušili krustu z trojobalu. Pokud bychom ji propíchli, sýr začne vytékat.

Prý to chce párkrát vyzkoušet, než získáme ten správný grif, ale nakonec se nám určitě podaří udělat krásně nadýchaný smažený sýr, který podáváme podle chuti buď s bramborami, nebo s hranolky a tatarkou.

Děkujeme panu Františkovi a posíláme mu odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo