Káva

V Dobrůtkách tentokrát voní silná černá káva. Barista Ivo Ptáčník radí nejen, jak poznat při návštěvě restaurace nebo kavárny dobře servírované espreso, ale také jak na přípravu kávy doma.

KÁVA patří nejen v našich zeměpisných šířkách k nejoblíbenějším a nejlahodnějším nápojům. Plnou chutí a vůní dělá kávu nejen správný výběr kvalitních a dobře upražených kávových zrn, ale také samotná příprava kávy. Barista a znalec kávy Ivo Ptáčník z ostravské kavárny Laura coffee nám v dalším díle magazínu Dobrůtky radí, jak poznat a také připravit skvělou kávu.

Mimo jiné prozradil, jak má v restauraci nebo kavárně vypadat správně servírované espreso: „Espreso je italský nápoj, Italové jsou na něj velmi hrdí a proto je vhodné jej připravovat tak, jak jej vymysleli. Espreso servírujeme v malém šálku o objemu 0,25 až 0,30 mililitrů. Nahoře je lahodná, pěkně vypadající lískooříšková pěna. A créma by tam měla být i ve chvíli, kdy vám v kavárně přinesou espreso na stůl. Pokud tam créma není, je něco špatně“.

FRENCH PRESS

French press je způsob přípravy kávy, se kterým si lehce poradíme i sami doma. Podmínkou je mít k ruce pár pomocníků, kteří nás nicméně nevyjdou nijak draze – dají se pořídit v řádech několika stovek korun. Jde v prvé řadě o konvičku zvanou french press, což je skleněná nádoba o objemu několika decilitrů vybavená sítkem. Dále je vhodné mít mlýnek na kávu, který nám zaručí vždy čerstvě namletou kávu. Vedle elektrických mlýnků existují i mlýnky ruční, které bohatě postačí. A potřebovat budeme také váhu, na které si přesně odvážíme množství kávy i vody.

„Nejdůležitější je opět samotná dobrá a kvalitní káva. Pro přípravu kávy metodou french pressu doporučuji jednodruhovou kávu“, doplňuje své zkušenosti barista Ivo Ptáčník.

„Na přípravu 3 dcl kávy potřebujeme 21 g zrnkové kávy. Na mlýnku kávu pomeleme na hrubo a nasypeme do frenchpressové konvičky. Důležité je kávu nezalévat zcela vařící vodou. Takže po vypnutí varné konvice počkáme 40 sekund a až poté kávu zaléváme pomalými krouživými pohyby. Stopneme si 3 a půl minuty, kdy necháme kávu louhovat, a nakonec celý obsah konvičky přefiltrujeme.“

A pokud máte případně rádi kávu i s mlékem nebo s cukrem, nebraňte se tomu. „Káva je radost, káva je komunikace, káva je příjemné prostředí, pohoda. Důležité je umět si svou kávu vychutnat,“ dodává Ivo Ptáčník.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.