Koblihy paní Aleny

Vybíráme z receptů, které nám nedávno poslala paní Alena ze Slušovic. Je to ofocená ručně psaná Kuchařka babičky Alenky, jak tuto svou sbírku receptů nazvala sama paní Alena. Sbírala a zapisovala si je 50 let.

Suroviny:
- 300 g mouky
- 20 g kvasnic
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 40 g cukru
- 20 g másla
- sůl
- citronová kůra
- půl lžíce rumu
- 80 g marmelády
- 300 g tuku (na smažení)

Postup:
Hladkou mouku prosejeme přes síto do mísy a uprostřed uděláme hluboký důlek. Do něj nalejeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a kvasnice a necháme vzejít kvásek.

Cukr, máslo a žloutky vyšleháme do hladké pěny a tu pak spolu s rumem, trochou nastrouhané citrónové kůry a zbytkem mléka přidáme k mouce s kváskem a vypracujeme těsto. Mělo by být úplně hladké a nelepivé, podle toho poznáme správnou konzistenci. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny.

Poté těsto ještě jednou propracujeme a rozválíme na placku silnou asi 1,5 cm. Kruhovou formičkou vykrajujeme kolečka, která smažíme z obou stran v rozpáleném oleji dorůžova.

Hotové koblihy necháme nejprve trochu zchladnout a pak je plníme marmeládou pomocí nástavce na plnění koblih cukrářskou zdobičkou. Nakonec koblihy pocukrujeme moučkovým cukrem.

Pokud se dáte do přípravy koblih, tak vám přejeme, ať se vám podaří! A paní Aleně posíláme dárek – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo