Koprovka se svítkem

„Je to hustější polévka, ne ale omáčka,“ vysvětluje paní Jana Gillová z Opavy, která nám recept do Ostravské rozhlasové rodinky poslala. Paní Jana pochází z Jihlavy, odkud také koprovku se svítkem zná už od dětství.

Suroviny:
- kroupy
- brambory
- mléko
- hladká mouka
- smetana (vajíčko, máslo)
- kopr
- vejce
- krupice

Postup:
1. Večer si namočíme kroupy. Druhý den dopoledne je dáme s trochou vody vařit a až jsou poloměkké, přidáme na kostičky nakrájené brambory. Osolíme a vaříme do měkka.
2. Do hrníčku si dáme mléko a hladkou mouku, rozkvedláme a vlijeme do polévky. Povaříme. Záleží na tom, kolik polévky (koprovky) vaříme a jak ji chceme mít hustou. Podle toho volíme poměr vody a mléka (vody dáváme ale vždy méně, než mléka).
3. Do hotové polévky dává paní Jana kelímek smetany. Její maminka tam místo smetany dávala žloutek a kousek másla, to také můžete někdy vyzkoušet.
4. A samozřejmě nesmíme zapomenout na nasekaný kopr, děláme přece koprovku!
5. Příprava svítku. Podle počtu strávníků zvolíme počet vajec. Rozklepneme je do hrnku a přidáváme hrubou krupici tak, aby vzniklá hmota nebyla řídká, ani moc hustá. Na pánvi rozehřejeme olej a vlijeme vajíčka s krupicí. Vznikne placka, kterou opečeme z obou stran. Pak ji rozřežeme na osminky a podléváme na pánvi vodou tak, aby se krupice navařila. Sledujeme to na řezech jednotlivých dílků a je-li třeba, tak placku ještě otočíme. Vodou ale podléváme opatrně, postupně, aby se krupice navařila, ale voda v pánvi nezůstala.

Paní Jana píše, že když toto jídlo uvaří, tak chce každý strávník plný talíř, takže další jídlo k obědu už nedělá. A dodává, že snad někoho inspiruje, aby zkusil koprovku trochu jinak.

Přejeme dobrou chuť! Paní Janě děkujeme za recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo