Krevetový salát na švédském chlebu

Jaro je obdobím, kdy se mnozí z nás snaží očistit své tělo od škodlivin, které se v nás nahromadily během zimy. Je tedy nejvyšší čas, abychom našim tělům dopřáli vitamíny a zdravé maso. Tím mají být v prvé řadě ryby. Autorka pořadu tentokrát nakoukla do regálů s mořskými plody a společně s šéfkuchařem René Kempným vybrala pro naše sobotní rozhlasové menu krevety.


Krevetový salát na švédském chlebu

Suroviny:
- zakysaná smetana
- olivový olej
- balsamico ocet
- tvrdý sýr (kvalitní)
- švédský chléb
- čerstvá zelenina (cherry rajčátka, listový salát)
- loupané krevety
- česnek

Postup:
Nejprve si připravíme bazalkové pesto. Čerstvou bazalku zbavíme stonků, dáme do mixéru, přidáme olivový olej a rozmixujeme. Poté oloupeme si česnek, prolisujeme a dáme do misky společně s kysanou smetanou s vyšším podílem tuku a pestem. Smetanu neředíme. Přidáme nakrájený kopr (na zhruba centimetrové kousky, ne příliš nadrobno). Omáčku řádně promícháme. Poté do ní přidáme oloupané krevety. Omáčku s krevatami odložíme stranou a na talíř si připravíme zeleninové lůžko z listového salátu a cherry rajčátek. Na něj položíme na jednu porci dva plátky švédského chleba, na který dáme salát s krevetami. Nakonec navrch nastrouháme sýr. Můžeme přizdobit sekaným koprem nebo snítkou petrželové nati. Podáváme a konzumujeme okamžitě jako předkrm nebo lehkou večeři. Výborně chutná s dobrým bílým vínem.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.