Krkovička na rozmarýnu, koriandru a dijonské hořčici

Krkovička na rozmarýnu, koriandru a dijonské hořčici - takovou dobrotu si budeme společně připravovat v Dobrůtkách. Hostit nás bude paní Marie Henselová z ostravského restaurantu Marie, která vám prozradí nejen recept na rychlou a velmi chutnou úpravu vepřového masa, ale přidá i pár tipů na to, jak zvládnout kuchařské umění.


Krkovička na rozmarýnu, koriandru a dijonské hořčici (pro 4 osoby)

Suroviny:
- plátky vepřové krkovičky cca 2 cm silné
- koriandr
- rozmarýn
- dijonská hořčice (francouzská pikantní)
- sojová omáčka
- pepř
- sůl
- olej
- hladká mouka
- strouhanka
- mléko
- vajíčka
- čerstvé žampiony
- zelenina na oblohu

Postup:
Krkovičku omyjeme, osušíme, nakrájíme na 2 cm silné plátky, mírně naklepeme a z jedné strany opepříme černým pepřem, mírně osolíme (dijonská hořčice je také slaná), posypeme mletým koriandrem a posypeme sušeným rozmarýnem. Na pánvičce rozpálíme do prudka olej a plátky krkovičky orestujeme z obou stran tak,aby se nám vytvořila mírně hnědá kůrčička. Poté dáme maso na jednu stranu pánvičky a přidáme dvě polévkové lžíce hořčice, kterou za promíchávání také restujeme až do chvíle, než se odpaří přebytečné kyseliny. Nakonec podlijeme vývarem a necháme pod pokličkou dusit až bude maso měkké.
Čas, kdy dokončujeme maso, využijeme pro přípravu smažených žampiónů. Používáme jen čerstvé. Omyjeme je a obalíme v trojobalu a poté usmažíme, nejlépe ve fritéze.
Hotové maso podáváme s žampióny a zeleninovou oblohou, velkým jedlíkům můžeme nabídnout i přílohu s bramborovým základem.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.