Kroupový salát s houbami

Recept nám poslal pan Bohumil Otipka z Frýdku-Místku. Je to recept na kroupový salát, do kterého kromě krup dáváme také nakládané houby. A samozřejmě i další ingredience a koření. Kroupový salát bude určitě výborný i samostatně, ale pan Bohumil ho doporučuje hlavně jako přílohu k pečenému kuřeti, nebo vepřovému masu.

Suroviny:
- 300 g velkých krup
- svazek cibulky
- 200 g nakládaných hub
- řepkový olej
- majoránka
- balzamikový ocet
- sůl
- cukr
- mletý pepř
- 200 g zakysané smetany
- kousek křenu

Postup:
Kroupy uvaříme do měkka a propláchneme studenou vodou, cibulku nakrájíme na malé kousky a přidáme k nakládaným houbám. Směs promícháme s kroupami, dochutíme majoránkou, solí, pepřem, octem a troškou cukru a necháme odležet. Zakysanou smetanu smícháme s nastrouhaným křenem, můžeme přidat trochu oleje, dle potřeby dochutíme.

Jak už jsme zmínili v úvodu, pan Bohumil doporučuje salát podávat jako přílohu k pečenému kuřátku a k tomu křenový dip, salát prý moc dobře chutná i k vepřovému masu.

Panu Bohumilovi z Frýdku-Místku děkujeme za recept a jako odměnu mu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a CD album Miroslava Žbirky s názvem Miro.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo