Krůtí roláda

Dnes si připravíme krůtí roládu podle receptu, který nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslal pan Zdeněk Burian z Třince. Píše, že ho poprvé slyšel před mnoha lety v jednom televizním pořadu od herečky Stelly Zázvorkové. Od té doby začal připravovat krůtí roládu podle tohoto receptu také a používá ho dodneška.

Suroviny:
- krůtí prsa
- papriky (červené i žluté)
- paprikovou pastu v tubě
- 50 g šunky
- 100 g strouhaného sýru
- 150 g jarní cibulky s natí
- sůl, koření
- vývar z kostky (na podlévání)
- Solamyl (na zahuštění šťávy)

Postup:
Krůtí prsa rozklepeme na plát, nejlépe rukou. Plát posolíme, opepříme, potřeme paprikovou pastou z tuby a necháme odležet.

Mezitím si připravíme nádivku. Červenou a žlutou papriku nakrájíme na kostky a osmahneme na oleji. Přendáme je do misky, přidáme nakrájenou šunku, strouhaný sýr a nakrájenou jarní cibulku s natí, osolíme a opepříme, promícháme a naložíme na připravený plát z krůtích prsou. Vše stočíme do rolády a svážeme.

V pekáči rozpálíme olej a roládu opékáme. Podléváme vývarem z kostky. Pak roládu obložíme nakrájenou paprikou a nepřikrytou pečeme v troubě.

Po upečení rozmixujeme šťávu a papriky, dochutíme paprikovou pastou, můžeme zahustit Solamylem a povaříme.

Jako přílohu podáváme rýži nebo brambory.


Posílejte nám své jarní recepty. Určitě by nás zajímalo, co pro vás znamená jaro na talíři.

Děkujeme za recept panu Zdeňkovi z Třince a jako odměnu mu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky z naší nové sady.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.