Kuře na paprice

Kuře na paprice patří k jídlům, která se na českých, moravských i slezských talířích objevují velmi často. Někdo jej podává s knedlíky, jiný s těstovinami a dostat jej můžete i s rýží.

Dokonce můžete najít i několik různých receptur, jak to "pravé" kuře na paprice připravit. A jaký tedy je ten správný recept? To nevíme! Zato víme, jak kuře na paprice připravují ve štramberském hotelu Gong. Recept nabízí tamní hoteliér a šéfkuchař v jedné osobě Jiří Guzdek.


Kuře na paprice
Suroviny:
- 4 ks vykostěného baby kuřete (á 350 g)
- sůl
- pepř
- bobkový list
- cibule

Suroviny na omáčku:
- 500 g čerstvé červené papriky
- 100 g šalotky
- 20 g česneku
- 1 dcl bílého suchého vína
- 5 dcl drůbežího vývaru
- olivový olej
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana

Postup:
V hrnci z vody a kuřecích kostí založíme várku, osolíme, přidáme celý pepř, bobkový list a cibuli. Přivedeme do varu a vaříme kuře. V kastrolu zahřejeme olivový olej, orestujeme šalotku, přidáme na kostky krájenou papriku a česnek. Podusíme do měkka a zalijeme vínem. Necháme vařit, zalijeme popřípadě vývarem. Necháme rozvařit nebo rozmixujeme. Omáčku svaříme na potřebnou konzistenci. Před podáváním ji můžeme zjemnit zakysanou smetanou. Omáčka připravená tímto způsobem udělá z tohoto tradičního staročeského jídla pokrm vhodný i pro teplé letní měsíce.

Jako zeleninový doplněk:
Na másle cibuli a česnek orestujeme, vložíme na tenké proužky nakrájenou červenou papriku, listový špenát, mírně podusíme, osolíme a opepříme. Klademe do středu talíře, na špenát kuře, které přelijeme omáčkou.

autor: š.iva