Masové šišky Fojty

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslali manželé Trefní z Ostravy-Radvanic. Jde o recept na masové šišky Fojty, což jsou vlastně pečené šišky sekané plněné játry. Je to slavnostní rodinný recept u paní Sabiny a pana Lojzy.

Suroviny:
Na sekanou
- mleté vepřové maso
- vajíčko
- sůl
- pepř
- česnek
Náplň
- hovězí játra
- slanina
- cibulka
- tuk
Šišky budeme balit do bránice.

Postup:
Co se týče množství mletého masa a jater, tak to závisí na tom, kolik budete péct šišek. Paní Sabina píše, že na jednu šišku budeme potřebovat asi 200 g sekané a několik kousků jater.

Připravíme si sekanou, promícháme všechny ingredience, játra pokrájíme na kostičky a podusíme na rozpáleném tuku se slaninou a cibulkou. Připravíme si bránici a začneme dělat šišky. Na bránici dáme vždy asi 200 g sekané, uděláme z ní obdélníkovou placku a na ni doprostřed položíme několik kousků jater. Potom sekanou s játry a bránicí smotáme do šišky a pokmínujeme. Připravené šišky vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme v troubě hodinu při teplotě 170 stupňů.


Posílejte nám své jarní nebo Velikonoční recepty. Určitě by nás zajímalo, jestli máte u vás v rodině nějaký oblíbený velikonoční recept, nebo co pro vás znamená jaro na talíři.

Za recept na masové šišky Fojty děkujeme paní Sabině a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky. Panu Lojzovi za fotky posíláme pěkné cédéčko.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.